Gde da ostavite ljubimca dok ste na putu?

Autor:

Lifestyle

18.08.2017

12:07 >> 15:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Da ne biste došli u situaciju da se zbog zdravstvenih problema ljubimca vraćate sa odmora, napravite spisak aktivnosti, angažujete dadilju ili prijatelja od poverenja

RepublikaFoto: pixabay.com
Ptice bolje ostavite kod kuće

Kućni ljubimci poput akvarijumskih ribica, morskog praseta, gmizavaca i ptica retko kad putuju sa vlasnicima, pa samim tim su prinuđeni da ostaju kod kuće čekajući vlasnika da se vrati s odmora. U tom periodu, zbog nedovoljno nege dešava se da mnogi od njih uginu pre nego što stignete i da se raspakujete na odmoru. Da ne biste došli u situaciju da se zbog zdravstvenih problema životinje vraćate sa putovanja, dovoljno je da napravite spisak aktivnosti, angažujete dadilju ili prijatelja od poverenja. Pomoću ovih saveta uspećete da se odmorite i obezbedite brižan život svojim ne tako jednostavnim ljubimcima.

Gmizavci, vodozemci i ribe

Životinje kao što su gmizavci, ribe i vodozemci možda nisu zahtevni za čuvanje i održavanje, ali ih ne bi trebalo ostavljati same kod kuće ukoliko idete na duži odmor. Zato je najbolje rešenje da napravite spisak njihovih potreba za hranom i vodom, napišite dnevni raspored čišćenja prostora u kom borave kao i kontrolu temperature bilo akvarijuma ili terarijuma. Zatim spakujte sve predmete koji će ih podsećati na njihovo životno okruženje i odnesite ljubimca kod prijatelja od poverenja. Akvarijumske ribice mogu više vremena provesti bez hrane, dovoljno je da pred polazak ugasite svetlo na akvarijumu, postepeno snizite temperaturu na granične vrednosti, promenite deo vode, očistite akvarijum i pokupite otpatke.

Zec, činčila, lasica i morsko prase

Zec, činčila, lasica, hrčci ili morsko prase u divljini su plen, pa nepoznato okruženje kao što su psi i mala deca može da bude stresno i opasno za njih. Ako je vaš kućni ljubimac navikao da bude u mirnom domu samo sa odraslima, pronađite mesto koje je identično. Osim toga, promenom životnog prostora ovi sitni ljubimci mogu da postanu dezorijentisani i životno ugroženi.

Ptice i mačke

Ptice i mačke uživaju u dobro poznatom okruženju. Ptice postaju uznemirene i često im opada perje kada su u nepoznatom okruženju. Slično tome, mačke mogu postati mrzovoljne i nervozne van svoje kuće. U slučaju ptica i mačaka najbolje rešenje je pronaći dadilju ili prijatelja koji će biti u vašem domu dok ste vi na odmoru. Dobro razmislite da li ćete mačku ostaviti kod prijatelja jer, kada borave u nečijem stanu ili kući, one mogu vrlo lako da pobegnu i pokušaju da se vrate svom domu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading