ZAUSTAVIMO JAMARENJE: Više od 10.000 životinja STRADA godišnje u Srbiji

Autor: Republika

Lifestyle

04.08.2017

07:35 >> 07:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Društva za zaštitu životnja širom naše zemlje otkrila su zastrašujući podatak - oko 10.000 životinja svake godine strada, ili biva povređeno i maltretirano na brutalan način putem jamarenja, tehnike lova gde koji se obavlja uz pomoć obučenih pasa, najčešće terijera i jazavičara.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Zadatak pasa je da isteraju divlju životinju iz jazbine, nakon čega je lovci ubijaju. Prilikom jamarenja dolazi do borbe pasa sa divljim životinjama, povređivanja i kidanja delova tela, kao i izazivanja straha, stresa, bola i patnje životinja. Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, uz podršku udruženja iz čitave Srbije, pokrenulo je internet kampanju koja ima za cilj da informiše građane i građanke o jamarenju, odnosno borbama životinja koje se održavaju širom Srbije iako su zakonom zabranjene.

Na snimcima koji su javno dostupni i kojima se pojedinci hvale možete da vidite da organizatori jamarenja i obuke pasa direktno učestvuju u zlostavljanju životinja. Neretko, divlje životinje se zarobljavaju, drže u nehumanim uslovima, lišavaju hrane i vode i teraju na česte borbe sa obučenim psima.

Prema podacima kojima raspolažu organizacije, oko 1.000 lica u Srbiji aktivno zlostavlja životinje jamarenjem, a čak 10.000 životinja svake godine žrtve su ovog vida surovog iživljavanja. Najčešće žrtve jamarenja su lisice i jazavci. Neretko u ovim nezakonitim aktivnostima stradaju i psi koji se bore s divljim životinjama.

Zakon o dobrobiti životinja zabranjuje zlostavljanje i borbe životinja, dok Krivični zakonik predviđa kaznu do tri godine zatvora i novčanu kaznu za učinioce koji zlostavljaju i ubijaju životinje na nezakonit način ili organizuju borbe životinja. Svi snimci koje smo koristili u filmu javno su dostupni. Objavile su ih osobe koje imaju svoje ime i prezime. Javni tužioci ni u jednom slučaju nisu reagovali po službenoj dužnosti.

Ukoliko ste očevidac ili imate informacije o jamarenju, prijavite policiji, kao i veterinarskoj i šumarskolovnoj inspekciji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading