Beograd: Uskoro groblje za ljubimce

Autor:

Lifestyle

30.07.2017

00:04 >> 05:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Oproštaj od četvoronožnog prijatelja najčešće je težak isto kao i oproštaj od najdražeg člana porodice. Vlasnici u tim trenucima retko razmišljaju na koji način da sahrane svoje ljubimce, a često i ne znaju gde bi mogli to da urade.

RepublikaFoto: pixabay.com
Plan za izgradnju groblja za kućne ljubimce u srpskoj prestenoci postoji već 20 godina

Kod nas ne postoji mirno mesto gde bi ljubimci mogli večno da počivaju, pa shodno tome tela uginulih životinja neretko završavaju u šumama ili u ustanovama za njihovo uklanjanje. Prvi planovi za izgradnju groblja za kućne ljubimce datiraju još od 1996. godine. JP Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju grada Beograda tri puta je raspisivala tender za izradu urbanističkog projekta, projekta za građevinsku dozvolu i projekta za izvođenje radova na izgradnju groblja kućnih ljubimaca, nakon čega je projekat dodeljen Saobraćajnom institutu CIP. Iako plan za izgradnju groblja na Novom Beogradu u Bloku 51 postoji već 20 godina, do realizacije će doći prema zvaničnim informacijama najverovatnije 2018. godine.

GROBLJE U MILJAKOVAČKOJ ŠUMI

Dok se čeka izgradnja večnog počivališta za ljubimce, mnogi vlasnici koji nisu dobro informisani ili jednostavno ne žele da snose troškove neškodljivog uklanjanja ljubimce sahranjuju u svom dvorištu, parkovima ili okolnim šumama, kao što je Miljakovačka, gde postoji nekoliko nadgrobnih spomenika u sećanje na uginule životinje. Iz Veterine Beograd upozoravaju da je ovaj vid sahranjivanja nezakonit, nehigijenski i da svako kome ugine životinja može da se obrati njima ili drugim nadležnim ustanovama i na taj način neškodljivo ukloni uginulog ljubimca.

- Procedura je jednostavna, pozovite broj telefona sa našeg sajta, služba zoohigijene će doći po uginulu mačku, psa ili morsko prase, sve je to bilo živo biće i to je pre svega poštovanje života - kaže za Srpski telegraf direktor Veterine Beograd Budimir Grubić.

Cene uklanjanja životinja kreću se od 4.000 do 5.000 dinara u zavisnosti od veličine životinja i udaljenosti, a vlasnici mogu da ih i sami dovedu u Veterinu ili Ovču, dok je za ulične pse besplatno uklanjanje. Cene su slične i van Beograda. U Novom Sadu uginule ljubimce preuzima JKP Zoohigijena, dok u Somboru, Indiji i Ćupriji postoje kafilerije gde preuzimaju uginule životinje.

OPASNOST OD ZARAZE

Širom sveta, osim ovih ustanova, postoje legalna i opremljena groblja za ljubimce gde mogu u miru da počivaju bez brige o tome da ugrožavate sredinu ili druga živa bića.

- Sahranjivanje životinja na svoju ruku je apsolutno nezakonito i nehigijenski. Pitanje je na čijem zemljištu sahranjujete ljubimca, da li ima podzemnih voda, koje telo uginule životinje mogu da zaraze. Takvo sahranjivanje može da ugrozi i druge životinje, jer one gotovo uvek osete leš u blizini - kaže direktor i dodaje:

- Svuda u svetu postoji groblje za kućne ljubimce. Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju grada Beograda je već odobrila projekat i on je gotov. Beogradu definitivno treba groblje za kućne ljubimce.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading