Ove navike UNIŠTAVAJU blistav osmeh!

Autor: superzena.b92.net

Lifestyle

04.05.2018

00:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ako ste pomislili da znate sve o higijeni usne duplje i da radite sve kako bi vaši zubi i desni ostali blistavi i zdravi, iznenadićete se kada otkrijete koliko svakodnevnih navika šteti vašim zubima. Evo pet navika koje bi trebalo odmah da promenite.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Pregrubo četkanje zuba 

Iako zvuči kao dobra stvar, pretvrde četkice i pregrubo četkanje mogu trajno da oštete zaštitnu gleđ zuba, izazovu preosetljivost i sklonost karijesima, ali i uzrokuju povlačenje desni. Koristite mekšu četkicu i laganim kružnim pokretima četkajte zube i desni dva minuta barem dva puta dnevno. 

Pogrešna pasta za zube 

Baš kao i četkice i pasta za zube može biti preagresivna. Mnoge paste sadrže mikrogranule i zrnca koja pomažu pri uklanjanju mrlja, ali mogu i da oštete vaše zube. Isto je i s desnima, zato pronađite pastu koja odgovara vašem ukusu, a preporuka je ona za osetljive zube. 

Nekorišćenje konca za zube 

Ako ste pomislili da četkicom za zube možete detaljno očistiti usnu duplju, varate se. Do područja između zuba četkica nikako ne može dopreti i zato vam je potreban konac. Čišćenje zuba koncem sprečava karijese, upale zubnog mesa i nakupljanje kamenca. 

Gazirana pića 


Gazirana pića sadrže kiseline koje s vremenom nagrizaju zube i uništavaju gleđ. Gazirana pića nisu dobra ni za vaše telo i zato ih svedite na minimum, a ako im ne možete odoleti, ispijte ih na slamku, pa nakon toga operite zube. 

Hrana koja ostavlja fleke 

Zubna gleđ je poput porcelana. Sve što ostavlja fleke na vašem tanjiru ili šoljici, ostaviće ih i na vašim zubima, ali trajnije. Kafa, čaj, soja sos i crno vino samo su neke od namirnica koje ostavljaju ružne mrlje na zubima. Upravo zbog toga je nakon ručka preporučljivo prati zube.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading