BOLJE OD PUTERA I MASTI: Maslinovo ulje i uljana repica za dobro zdravlje

Autor:

Lifestyle

18.09.2018

03:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Maslinovo ulje i uljana repica, koji sadrže uglavnom monozasićene masti, niti povećavaju niti smanjuju nivo holesterola. Ipak, pomažu u jačanju zidova arterija, što znači da arterije čine otpornijim na delovanje holesterola. Ove masnoće se i lako prečišćavaju u organizmu.

RepublikaFoto: pixabay.com
Dve kašike ulja dnevno smanjuju holesterol

Studije pokazuju da zamena zasićenih masti, kao što su svinjska mast i puter, ovim uljima rezultira smanjenjem nivoa holesterola. Ona pomažu i u sprečavanju LDL da izazove upale u arterijama, što je ključni faktor za kardiovaskularna oboljenja. Istraživanje iz 2002. godine pokazuje da konzumiranje dve supene kašike maslinovog ulja dnevno u spremanju obroka smanjuje ukupni holesterol za osam procenata za šest nedelja. Takođe, poznato je da je devičansko maslinovo ulje najbolje.

Za polinezasićene masti iz suncokretovog ulja smatralo se da su dobre kao i maslinovo ulje, ali u poslednje vreme se pokazalo da prevelika upotreba suncokretovog ulja izaziva oksidaciju, što znači povećanje naslaga na zidovima arterija. Ipak, zapamtite da su i polinezasićene masti bolje od putera i svinjske masti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading