ŽELITE DA PODGREJETE PIRINAČ? Vodite računa, lako se kvari i može da bude otrovan!

Autor: zena.blic.rs

Lifestyle

29.05.2018

03:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukoliko želite da podgrejete pirinač koji ste prethodnog dana spremili, morate da znate da ova namirnice ne sme da stoji dugo na sobnoj temperaturi. iako možda ne deluje da je lako kvarljiv, pirinač može bii opasan po zdravlje ukoliko duže stoji jer se u njemu razvija ova bakterija.

RepublikaFoto: pixabay.com

Pirinač je jedna od onih namirnica koje se uvek spremaju u velikim količinama i šanse da ćete sve pojesti u jednom obroku su minimalne.

Na svu sreću, za razliku od pomfrita, koji nikako ne može da sledećeg dana bude ukusan, pirinač može, te ga tako sa zadovoljstvom jedemo i sutradan za ručak. Ono čega je malo nas svesno je da ste konzumiranjem ostataka pripremljenog pirinča izuzetno podložni trovanjem hranom.

To trovanje nema nikakve veze sa načinom na koji podgrevate pirinač, već sa skladištenjem ostataka nakon što ste ga jeli po prvi put.

RepublikaFoto: pixabay.com

Naime, sirovi pirinač je izuzetno podložan množenju bakterije Bacillus cereus, a ova bakterija je sposobna da preživi i termičko obrađivanje pirinča.

Problem nastaje kada ostavite pripremljeni pirinač da stoji na sobnoj temperaturi. Tada ova bakterija buja i može da izazove trovanje kada idućeg dana krenete da jedete pirinač

Kao što verovatno i sami pretpostavljate, što je duže pripremljeni pirinač stajao na sobnoj temperaturi, to je veća šansa da bakterije bujaju u njemu. Nacionalna zdravstvena služba Amerike preporučuje da termički obrađen pirinač na sobnoj temperaturi ne stoji duže od sat vremena, a najbolje je smestiti ga u frižider što pre.

Zato, čim posle obroka primetite da je ostalo previše pirinča, smestite ga u posude za odlaganje hrane i odmah smestite u frižider, jer - bolje sprečiti nego lečiti.

ŠTA JE BACILLUS CEREUS?

U pitanju je mikroorganizam koji se može naći u zemljištu i prirodnim vodama širom sveta, a kada je u pitanju hrana - posebno u sirovim namirnicama.

Postoje 2 klinička oblika trovanja hranom B.cereusom. Prvi se karakteriše veoma kratkom inkubacijom (1 do 6 časova), upornim povraćanjem i crevnim grčevima. Bolest traje od 2 do 10 časova. Kod drugog oblika inkubacija je nešto duža (6 do 14 časova), a karakteriše ga pre svega pojava obilnih vodenih dijareja, crevnih grčeva, a u nekim slučajevima i povraćanja. Dijareje traju 16 do 48 časova.

Emetički oblik oboljenja uzrokovan je najčešće upotrebom kuvanog pirinča, kontaminiranog prethodno stvorenim termostabilnim proteinskim toksinom. Dijarealni oblik oboljenja nastaje korišćenjem povrća, sosova i pudinga kontaminiranih termolabilnim proteinskim toksinom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading