RUSI PORUČUJU: Stres ublažite crnom čokoladom

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Istraživanje je pokazalo da 40 grama ove poslastice pomaže da se smirite i opustite organizam, i to zahvaljujući antioksidantu koji se u njoj nalazi.

RepublikaFoto: pixabay.com
Četrdeset grama ove čokolade dnevno može da smanji nivo stresa

Stres je bolest 21. veka, a zabrinjava to što je okidač za većinu bolesti. Kada iskusite stres, prirodna reakcija tela jeste da ispusti hormon kortizol. Ovaj hormon proizvodi nadbubrežna žlezda, a njegova uloga je da omogući organizmu da se izbori sa stresom.

U malim količinama, kortizol nije štetan po zdravlje, međutim, ako ste pod velikim i konstantnim stresom, povišeni kortizol može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema, počev od spavanja, pamćenja, koncentracije do varenja i šećera u krvi. On je i važan imunoregulator. Kortizol reguliše i gojenje, a ovaj tip gojaznosti je najgori jer najlakše dovodi do srčanih oboljenja. Mada je prosto nemoguće izbeći stres, postoje načini kako da kontrolišete proizvodnju kortizola. Pored toga da se ne nervirate, odmarate se, vežbate i šetate, i određena hrana će vam pomoći da smirite organizam.

Antioksidansi u crnoj čokoladi smanjuju inflamaciju i usporavaju stvaranje kortizola. Jedno istraživanje je pokazalo da 40 grama ove čokolade dnevno može da smanji nivo stresa. Važno je ograničiti se na jednu do dve štangle maksimalno.

PRIRODNI SAPLEMENTI

Koristite prirodne suplemente koji smanjuju nivo kortizola: bosiljak, zlatni koren, magnoliju, astragalus, ženšen, sladić, rodiolu i boražinu jer pomažu radu nadbubrežnih žlezda i preporučuju se osobama koje su redovno izložene stresu.

Riba

Zbog obilja omega-3 masnih kiselina, posebno tuna i losos mogu pomoći u smanjenju proizvodnje hormona stresa. Dobar izvor masti su i sardina i pastrmka.

RepublikaFoto: pixabay.com

Jaja

Odličan su izvor proteina jer sadrže aminokiseline, koje služe u obnavljanju tkiva posle napora. Sadrže i i veliku količinu kolina, koje telo koristi za poboljšanje motivacije i koncentracije i koji su od izuzetne važnosti kod osoba pod stresom. Najzad, jaja su bogata antioksidansima koji smanjuju zapaljenja i poboljšavaju balans šećera u krvi.

RepublikaFoto: pixabay.com

Voće

Istraživanja su pokazala da citrusi poput pomorandže i kivija, koji su bogati vitaminom C, smanjuju proizvodnju kortizola. Jabuke, kajsije, banane, kruške i jagode su takođe odličan izbor, a dobar učinak ima i avokado, ali s obzirom da obiluje mastima, unos ograničite na četvrtinu ploda.

RepublikaFoto: pixabay.com

Orašasti plodovi

Svi orašasti plodovi, a posebno pistaći, bogati su zdravim masnoćama, koje pozitivno utiču na zdravlje srca i krvotok, što ublažava i posledice izloženosti stresu.

RepublikaFoto: pixabay.com

Sirovo povrće

Može i te kako da vam pomogne u smanjenju stresa. Narežite ga na komadiće i jedite umesto grickalica. Smanjićete stres i uneti zdrave i hranljive sastojke. Uključite u ishranu šargarepu, paradajz, kukuruz i šparglu, koja je izuzetno bogata folnom kiselinom, koja će učiniti da se osećate opuštenim. Premalo magnezijuma u telu može izazvati glavobolju i malaksalost, koje su posledica stresa. Spanać u tom smislu može pomoći jer je bogat magnezijumom i gvožđem. Jedite ga u obliku smutija za doručak i kao prilog za ručak ili večeru.

RepublikaFoto: pixabay.com

Crni čaj

Smanjuje količinu hormona kortizola u telu posle stresa i doprinosi osećaju opuštenosti. Istraživanja su pokazala da osobe koje su nedeljno pile do šest šoljica crnog čaja proizvode manje količine kortizola u stresnim situacijama.

RepublikaFoto: pixabay.com

Mleko

Dokazano je da kalcijum smanjuje anksioznost i loše raspoloženje uzrokovano stresnim situacijama i pomaže da se lakše zaspi. Popijte čašu toplog mleka pre spavanja.

RepublikaFoto: pixabay.com

Minerali i vitamini

Kalcijum, magnezijum, cink, hrom i mangan su minerali koji prirodno smiruju i hrane nadbubrežne žlezde, smanjuju krvni pritisak, ublažavaju napetost mišića i sprečavaju nesanicu. Sve to zajedno smanjuje nivo kortizola u krvi. Kalijum je od posebne važnosti za rad nadbubrežnih žlezda. Voće i povrće su dobar izvor kalijuma. Vitamin B5 je takođe važan za rad nadbubrežnih žlezda. Sadrže ga integralne žitarice, sočivo, pasulj, karfiol, brokoli, paradajz, kikiriki. Ako ne konzumirate redovno ove namirnice, tablete sa kompleksom B vitamina, koje sadrže najmanje 50 mg vitamina B5, dobra su zamena.

RepublikaFoto: pixabay.com

Žvake

Studije sugerišu da žvakanje žvake smanjuje količinu kortizola u telu i tako pomaže u smanjivanju stresa.

RepublikaFoto: pixabay.com

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading