RUSKI STRUČNJACI SAVETUJU: Šta treba da jedete posle operacije

Lifestyle

17.01.2018

04:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Slabost nakon hirurških intervencija, bol, efekti anestezije i lekova mogu da oslabe apetit, a da bi se telo što brže vratilo u normalu, potrebno je obezbediti mu prave namirnice.

RepublikaFoto: pixabay.com
U zavisnosti od vrste operacije menja se izbor namirnica

Hidratacijom, proteinima, mineralima, ali i brojnim receptima sa kurkumom, semenkama, orašastim plodovima, koje savetuju ruski lekari, organizam jača nakon svake operacije, odnosno hirurške intervencije, koja ga iscrpljuje. Osim što se u postoperativnom periodu mora voditi računa o vrsti namirnica koje se unose u organizam, važan je i način njihove pripreme.

Hirurške intervencije za ljudsko telo predstavljaju stres, a oporavak i jačanje imunosistema moguć je samo uz pravilnu ishranu. Ishranom se mogu sanirati otoci, modrice, upale i rane koje često ostaju posle operacija. U zavisnosti od vrste operacije, menja se izbor namirnica.

Za oporavak tela najvažniji su:

1. Hidratacija

Foto: pixabay.com
Neophodno je piti minimum osam čaša vode dnevno

Za što brži oporavak nakon hirurških intervencija pravilna hidratacija je od velike važnosti. Voda pomaže da kiseonik i ostali nutrijenti lakše stignu u sve delove organizma, pa tako i proces zarastanja rana kraće traje. Trebalo bi da se pije najmanje osam čaša vode dnevno, postepeno malim gutljajima. Tečnost smanjuje osećaj zamora, mučninu i glavobolju nakon operacije.

2. Proteini

Aminokiseline u proteinskoj hrani ubrzavaju proces zarastanja i regeneraciju tkiva. Proteini su važni i da bi se brže povratila energija i fizička snaga nakon operacije. Od mesa treba birati ono s manje masnoće, kao što su piletina, ćuretina, riba i morski plodovi. Ostali izvori su jaja, mahunarke, orašasti plodovi, tofu. Mlečni proizvodi takođe sadrže proteine, ali ih treba izbegavati ukoliko se posle operacije javi zatvor.

3. Vlakna

Jedna od stvari na koju se većina ljudi žali nakon operacije jeste zatvor. Da bi se ove komplikacije izbegle, neophodan je veći unos vlakana. Njih ima u svežem voću i povrću, ovsenoj kaši, integralnom hlebu. Treba izbegavati namirnice koje pojačavaju opstipaciju - dehidriranu hranu, slatkiše, prerađene proizvode, crveno meso. Suve šljive su naročito dobre za regulisanje probave i mekšu stolicu.

4. Probiotici

Posle svake hirurške intervencije prepisuju se antibiotici kako bi se sprečile infekcije. Ipak, duža upotreba, osim loših bakterija, uništiće i one dobre, koje su neophodne za pravilno varenje. S obzirom na to da naš imuni sistem u velikoj meri zavisi od pravilnog rada creva, treba obnoviti dobre bakterije kako bi organizam povratio svoju zaštitu. Zato se preporučuje hrana bogata probioticima: jogurt, kefir, kvas, kombuha, kimči, mahunarke.

5. Ugljeni hidrati i masti

Zamor, vrtoglavica, opšta slabost tela, neki su od normalnih simptoma tokom oporavka od hirurške intervencije. Kako bi se što brže povratila energija, treba u ishranu uvrstiti ugljene hidrate iz zdravih izvora - voće, povrće, mahune, žitarice. Ove namirnice će učiniti da telo povrati snagu i dobije "gorivo", a da pritom ne izazovu neželjene efekte poput konstipacije. Zdrave masti bi takođe trebalo da se nađu na dnevnom jelovniku - avokado, ekstradevičansko maslinovo ulje, kokosovo ulje, orašasti plodovi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading