OTKRIVAMO: Kako da osušite voće na zdrav način

Autor:

Lifestyle

10.01.2018

04:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Umesto da kupujete suve kajsije, grožđe i šljive, lako možete da ih spremite bez veštačkih dodataka i tako dobijete zdrave i ukusne namirnice.

RepublikaFoto: pixabay.com
U procesu sušenja treba da vodite računa o tome da plodovi budu zdravi i zreli, ali i dobro oprani

Suvo voće je pravi izvor raznih hranljivih materija - gvožđa, kalcijuma, kalijuma, pektina, zbog kojih za tren oka može da preporodi čitav organizam. Voće koje je najpogodnije za sušenje su uglavnom šljive, grožđe, kajsije, ali i kruške i jabuke. Ukoliko ga sušite kod kuće, bez hemijskih dodataka, dobićete dragocene proizvode koji i godinama mogu da traju.

Ono na šta ipak treba da obratite pažnju jeste kaloričnost voća koje se suši, zbog čega o njegovom dnevnom unosu posebno treba da vode računa osobe koje žele da izgube kilograme ili su na određenom režimu ishrane. Porcija suvog voća ili povrća ima dvostruko više kalorija od svežeg voćnog obroka.

Foto: pixabay.com
Suvo grožđe

Umesto da ovo bogatstvo zdravih materija kupujete, napravite ga sami kod svoje kuće. Sušenje voća možda deluje kao komplikovan proces, ali ćete, ukoliko dobro pripremite namirnice, u tren oka ispred sebe imati ukusan i zdrav proizvod.

U procesu sušenja treba da vodite računa o tome da plodovi budu zdravi i zreli, ali i dobro oprani. Kruške i jabuke možete da ogulite ili ih ostavite s korom, a onda sečete u tanke kolutiće. Kajsije takođe mogu da se ogule, ali je bolje da budu neoljuštene jer se tako gubi manje soka. Njih samo prepolovite i odstranite im koštice.

SUVO GROŽĐE

Šaka suvog grožđa predstavlja dragocenu mešavinu proteina, magnezijuma i kalcijuma, zbog kojeg je ovo voće odlična namirnica za osobe koje imaju problema sa bolestima kostiju, posebno osteoporozom. Osušeno grožđe blagotvorno utiče na nervni sistem i opušta nervne ćelije, čime dodatno relaksira organizam. Poznato je i po uspešnoj borbi protiv hroničnog bronhitisa, te pozitivno utiče i na rad pluća. Zbog svojih antibakterijskih svojstava, dobar je i u lečenju zubnih bolesti i njihovoj prevenciji.

- Način sušenja: Operite svako zrno grožđa i poređajte na pleh. Stavite voće u rernu kada se bude zagrejala. Vrata pećnice ostavite malo otvorena kako bi para izlazila. Često proveravajte voće i okrećite pleh u kome se suši. Voće je suvo kada iz njega ispari sva količina vlage, odnosno kada se smežura. Grožđu je potrebno osam do 10 sati da se osuši. 

SUVE ŠLJIVE

Glavna osobina suvih šljiva koja ih izdvaja od drugih jeste dragocena celuloza i doza pektina, savršenih vlakana za čišćenje creva. Zbog toga ovo suvo voće efikasno pomaže kod opstipacije i pojačava aktivnost celog sistema organa za varenje. Dovoljno je da tokom dana pojedete svega šest do sedam suvih šljiva kako biste očistili organizam od otrova i mikroorganizama.

- Način sušenja: Stavite šljive u vreo rastvor vode i sode bikarbone (na litar vode jedna supena kašika sode bikarbone) na pet do 10 sekundi i ponovo operite pod mlazom vode. Šljive poređajte u tepsiju i stavite u zagrejanu rernu na 40-45 stepeni na tri do četiri sata. Izvadite ih iz rerne i ostavite da odstoje pet sati. Nakon toga se sušenje nastavlja na 55 do 60 stepeni do pet sati. Ponovo ostavite šljive van rerne na pet sati. Na kraju šljive ponovo sušite u rerni 10 do 12 sati na temperaturi 70-80 stepeni do potpunog isušivanja.

SUVE KAJSIJE

Mineral kojim obiluju suve kajsije je magnezijum, koji ublažava stres, dok vitamini B kompleksa iz ovog voća jačaju nerve. Ovo voće je odlično i za osobe koje pate od povišenog holesterola, a zahvaljujući kombinaciji silicijuma i magnezijuma, liposolubilnih provitamina i vitamina A i E, sprečavaju pojavu otoka.

- Način sušenja: Kajsije se suše na sličan način kao i grožđe, s tim što je ovom voću neophodno pre procesa sušenja izvaditi koštice.

SUVE SMOKVE

Foto: pixabay.com

Smokve obiluju kalijumom, hranljivom materijom koja pomaže u kontroli visokog krvnog pritiska. Bogate su vlaknima, čijim uključivanjem u ishranu smanjujete rizik od bolesti srca i dijabetesa. Smokve sadrže više kalcijuma nego većina drugog voća, čak 121 mg u polovini šolje. Adekvatan unos kalcijuma pomaže zdravlje i rast kostiju i smanjuje rizik od osteoporoze.

- Način sušenja: Da biste ispravno osušili smokve, najvažnije je pre svega da uberete plodove kada su najzreliji zato što su tad najbogatiji šećerom. Plodovi se beru zajedno s drškom. Smokve stavite na posebne prostirke ili pamučne krpe na kojima će se sušiti. Važno je da smokve budu postavljene vratom prema gore kako ne bi došlo do ceđenja šećerne tečnosti. Smokve se suše isključivo na suncu, gde postepeno gube vodu. Ovaj postupak traje do nedelju dana, ali je važno pripaziti da ih ne presušite kako ne bi postale pretvrde i izgubile prirodnu aromu. Suve smokve potopite u vruću slanu vodu (otprilike pola šoljice soli na pet litara vode) na 10 do 20 sekundi. Nakon toga ih ocedite i sušite jedan dan na prostirci na suncu. Pakujte ih u papirne kese i čuvajte na suvom.

SUVE JABUKE I KRUŠKE

Jedna od najvećih blagodeti krušaka i jabuka su pektini, koji mehanički čiste creva i oslobađaju telo od otrova. Sadrže kalijum, kalcijum i gvožđe, jačaju imunitet i regulišu kardiovaskularni sistem. Takođe, ovo voće je efikasno u normalizaciji rada jetre i bubrega, te pozitivno utiče i na kožu.

- Način sušenja jabuka: Dobro operite plodove, pa ih isecite na polovine i očistite od semenki i semene kućice i uklonite peteljke. Isecite ih na tanke kolutiće. Stavite ih zatim na promajno i suvo mesto izloženo direktnom suncu. Možete da ih sušite i u rerni na temperaturi od 50 do 55 stepeni uz obavezno odškrinuta vrata da bi iz rerne mogla da isparava vodena para.

RepublikaFoto: pixabay.com
Suve jabuke

- Način sušenja krušaka: Pre sušenja krušaka, neophodno je da ih potopite u šećerni rastvor. U rastvoru treba da se drže tri do četiri sata, odnosno dok ne upiju slast. Kao i jabuke, možete da ih sušite u rerni na 50 do 60 stepeni. Za njihovo sušenje je potrebno oko šest sati. Kada se plodovi ohlade, pospite ih šećerom, stavite u kartonske kutije i odložite na suvo mesto.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading