PEKMEZ OD LUKA - PUNA DUŠA MIRISA I UKUSA

Autor:

Lifestyle

29.12.2017

04:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ljubitelji luka, mirisa i ukusa, imaće još jedan razlog za uživanje! Verovali ili ne - ali novi hit na trpezama je fantastični - pekmez od (crnog) luka! I ne samo što je lako napraviti ga, nego što je potpuno predivan dodatak gotovo svim jelima.

RepublikaFoto: pixabay.com
Luk, to vam je jedan car iz prirode

Naime, kad krenete da dinstate luk, a vi mu - kad požuti - dodajte šećer i meštajte sve to dok se ne karamelizuje. I - gotovo! Eto vam pekmeza od luka!

Fascinantna slatkost karamelizovanog luka gotovo nadrealno spaja hleb i paštetu u vrhunski zalogaj, meso i salatu u neprevaziđeni doživljaj, sir i masline u gastronomski ugođaj, krompir i slaninu u želju da budu poslednji obrok osuđenika na smrt...

U 100 grama crnog luka ima: 40 kalorija; 9,34 gr ugljenih hidrata; 4,24 gr šećera, 1,7 gr vlakana, 1,1 gr proteina i 0,1 gr masti

Ne zaboravite i da eksperimentišete - luku i šećeru dodajte vino, ili možda neki citrusni sok, ili balsamiko sirće, ili dodajte začine poput đumbira i kurkume - omiljena kombinacija je stvar vašeg ukusa.

Jedan od recepata za pekmez bio bi da u 50 mililitara zagrejanog maslinovog ulja dodate oko pola kilograma crnog luka (srebrnjak, ljubičasti...), 50 grama šećera (beli, smeđi), decilitar crnog vina i jedan list lovora. U smesu dodate, po želji, soli, bibera i to ukuvavate nekih sat vremena.

Pred kraj, možete dodati malo đumbira, da vam srce bude na mestu. Uživajte!

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading