LEKOVITO ORAŠASTO VOĆE: Kesten - Spas za bolne vene i reumu

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jesen se ne može zamisliti bez mirisa pečenog kestenja, ali je malo poznata njegova lekovita moć.

 

RepublikaFoto: pixabay.com
Ne propustite sezonu kestena

Koristi se u svakom obliku - od pupoljaka, cvetova, lišća i kore pa do samog ploda. Dok se pitomi koristi u ishrani, divlji zbog gorkog ukusa nije jestiv i koristi se u medicinske svrhe.

Kao formiran plod, kesten se u narodnoj medicini koristi kao lek protiv bolova u zglobovima i išijasa. Vrlo su hranljivi, sadrže velike količine ugljenih hidrata, skroba, proteina, masti, sadrže i kalijum, kalcijum, gvožđe, mangan, fosfor, silicijum i druge veoma važne sastojke. Ljubitelji kestenja imaju bele zube, snažne kosti i jake krvne sudove. Kesten je jedini orašasti plod bogat vitaminom C, a sadrži i gotovo čitav kompleks vitamina B. Njegovi plodovi čiste krv i jačaju imunitet jer štite organizam od slobodnih radikala.

JAČA IMUNITET

Listovi kestena se koriste za pripremu lekovitih čajeva. Sadrže čak 95% tanina, čija je lekovitost višestruka, i vitamin K, koji je izuzetan kod zaustavljanja krvarenja jer sužava krvne sudove. U kombinaciji sa majčinom dušicom leči probleme disajnog sistema, bronhitis i astmu, pomaže kod bolova u leđima, kod dijareje, čisti organizam.

Cvetovi se takođe koriste u izradi tinktura za lečenje reumatskih tegoba, gihta, artritisa i neuralgija, a od pupoljaka se prave poznate Bahove cvetne kapi, koje pomažu kod učenja, koncentracije, problema sa snom. Med od kestena je izuzetno hranljiv i lekovit. Leči gastritis i probavne smetnje, štiti jetru i poboljšava cirkulaciju krvi. Kesten se čak koristi i za izradu hleba.

Kestenje treba jesti i zato što daje posebnu energiju telu, pa se kaže da je odlična hrana za umorne i bezvoljne osobe. Smanjuje loš holesterol, a održava optimalan nivo dobrog. Ne sadrži gluten, vrlo čest protein u žitaricama koji izaziva niz alergijskih reakcija. Održava i optimalan nivo šećera u krvi. Preporučuju se onima koji žele da ojačaju muskulaturu, sportistima, anemičnim i osobama sa lošom probavom. Dobar je za lečenje respiratornih problema, poput kašlja.

DOBAR ZA TRUDNICE

Smanjuje rizik i od nekih vrsta raka i bolesti srca. Porcija kestenja predstavlja 35% preporučene dnevne količine folne kiseline, važne za sprečavanje neuroloških oštećenja na fetusu, zbog čega je dobar za trudnice. Kesten sadrži manje od 70 kalorija na 30 grama, što ga čini idealnim za mršavljenje. Što se tiče divljeg kestena, njegovi plodovi nisu jestivi, ali se koriste u narodnoj medicini kao i svi delovi drveta, koji su lekoviti, najčešće u lečenju problema s venama i reumom. Divlji kesten ima u sebi escina (saponin), zaslužan za učvršćivanje zidova kapilara i vena, pomaže kod bolova u venama, tromboze, hemoroida i kožnih oboljenja, deluje diuretično i antiupalno i smanjuje oticanje.

Foto: pixabay.com
Pitomi kesten

Recepti - pitomi kesten

  • Mešavina za oporavak jetre. Sirovi mleveni pitomi kesten pomešajte sa medom. Na kilogram meda ide 250 grama kestenovog brašna. Sve se dobro pomeša i ostavi da odstoji dva dana. Uzimajte kašičicu mešavine dnevno. Nakon dva meseca konzumiranja napravite pauzu.
  • Čaj od kestena. U šolju proključale vode stavite kašiku samlevene mešavine ploda i kore kestena, pa ostavite poklopljeno 15 minuta. Dnevno piti šolju do dve. Posebno je delotvoran kod belog pranja, povećane prostate, upaljenih vena, unutrašnjih krvarenja i hroničnog proliva.
  • Tinktura od kestenove kore. Odvojte koru od 40 plodova kestena, usitnite je i prelijte litrom votke ili domaće rakije. Ostavite da odstoji tri do četiri nedelje u frižideru, povremeno promućkajte i zatim procedite. U slučaju proširenja vena, povišenog pritiska ili hemoroida treba tri puta pre jela piti 20-30 kapi tinkture sa malo vode. Terapiju uzimajte 45 dana, pa napravite pauzu mesec dana. Srčane tegobe, bolove u zglobovima ili trombozu sprečite sa po deset kapi na isti način.
Foto: pixabay.com
Divlji kesten

Recepti - divlji kesten

  • Melem od kestena. Za melem od kestena vam je potrebno 12-15 zrelih plodova divljeg kestena sveže ubranih i 2,5 decilitara konjaka. Kesten sitno izrendajte zajedno s korom, stavite u teglu i prelijte konjakom. Ostavite da odstoji 6-8 nedelja. Nekoliko kapi dodajte u vodu i pijte za cirkulaciju, proširene vene i hemoroide.
  • Losion za kosu. Ogulite i usitnite 50 grama divljeg kestena, stavite u litar vode i pustite da ključa 15 minuta. Procedite kroz gazu i nanesite losion na vlažnu kosu odmah nakon pranja. Tanin iz divljeg kestena vratiće čvrstoću kosi. Losion treba nanositi bar dva puta nedeljno mesec dana.
  • Maska za lice. Nekoliko kestena očistite od ljuske i sameljite. Pomešajte sa kašičicom meda i nanesite na lice. Posle 10 minuta masku isperite mlakom vodom. Zbog velikog sadržaja skroba, ali i vitamina B, ova maska pogoduje masnom tipu kože.
  • Mast za natečene vene. Dvadeset grama ekstrakta divljeg kestena pomešajte sa 60 grama lanolina i zatim namažite time proširene i natečene vene. Premazana mesta pokrijte zavojem.
  • Kupka za reumu. Kod reumatskih tegoba plod divljeg kestena se kuva dok se ne dobije gusta smesa. Ona se potom dodaje toploj kupki uz mešanje dok se ne zapeni. Kupajte se u toj kupki ili stavljajte obloge od nje.

Kulinarski recepti

 

 

 

Čokoladne kuglice sa kestenom

Potrebno:

Foto: pixabay.com
  • šolja šećera
  • 3 kašike kokosovog brašna
  • kašika oraha
  • kašika pavlake
  • 7 kocki ratluka
  • čokolada
  • keks

Priprema:

U mikseru izmiksate kuvani kesten, potom mu dodajte šećer i kokosovo brašno. Malo izmešajte i dodajte orahe i ratluk, pa pavlaku i ponovo malo izmiksajte. Na kraju dodajte keks i ponovo sve pomešajte. Od smese oblikujte kuglice i onda ih uvaljajte u istopljenu čokoladu.

Ušećereni kesten

Potrebno:

  • 500 g kestena
  • 3 šolje šećera
  • 3 šolje vode
  • 1,5 kesica vanilin-šećera

Priprema:

U posudu uliti vodu i staviti oljušteni kesten na laganu vatru da omekša. U drugu činiju staviti vodu sa šećerom i pustiti prvi ključ, a posle ubaciti skuvani kesten i kuvati na laganoj vatri oko dva sata, dok šećerna voda ne postane lepljiva, a kesten mekan. Skoniti sa vatre i ostaviti da se ohladi jedan dan. Posle dodati vanilin-šecer i kuvati 10 minuta. Ohlađen šećerni kesten služiti kao slatko.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading