NASA tvrdi: 5G mreža bi mogla da poremeti preciznost vremenske prognoze

Autor: mondo.rs, Republika

Razonoda

15.06.2019

02:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

5G je nova generacija mobilnog interneta koja pruža neverovatne brzine. Predviđa se da će sa ovom mrežom brzine download-a biti od 10 do 100 puta veće od postojećih. Takođe, nova generacija mobilnog interneta omogućiće i bržu komunikaciju među uređajima koji koriste internet konekciju. Međutim, svi ovi benefiti nisu bez kontroverzi. Naučnici smatraju da 5G mreža nepovoljno može negativno uticati na zdravlje ljudi kao i na postojeću infrastrukturu. Najnovije istraživanje pokazuje da 5G mreža može uticati i na vremensku prognozu.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Američka NASA i NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) nedavno su objavile istraživanje da bi, zbog sličnih frekvencija za 5G mreže i praćenje zračenja vodene pare (24 GHz i 23.8 GHz), 5G mogao da utiče na tačnost vremenskih prognoza. U SAD - u se spektar 5G mreža ponuđen operatorima uglavnom nalazi na 24 GHz, dok se zračenje vodene pare meri na 23.8 GHz i na osnovu toga se proračunavaju vremenski izgledi za budući period.

Prema istraživanjima NASA i NOAA objavljenim 17. maja u SAD, 5G mreža bi, opterećena jakim prenosom podataka, mogla da pokvari tačnost vremenske prognoze i do čak 77 odsto, odnosno do čak tri dana preciznosti, što je kritično u pogledu uragana i mogućih većih vremenskih katastrofa, navodi se u istraživanju.

Sad je stigao FCC odgovor, u kojem stoji da je sve što se tiče 5G spektra urađeno po protokolu i da tokom pripremnog rada za 5G mreže FCC, kao regulatorno telo nije primilo nijedan zahtev da se nešto promeni ili dopuni. FCC predsednik, Ajit Pai, tvrdi da kad je prvi put zatražio od američkih agencija ulaz na 24 GHz u 2017. godini, nije dobio nikakvu opravdanu zabrinutost ili negodovanje.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

- Pretpostavke, koje jasno podupiru tu studiju bile su toliko pogrešne da je studija, po našem mišljenju, beznačajna - rekao je Pai zakonodavcima u sredu, 12. juna. Štaviše, Pai tvrdi da nije dobio nikakvu informaciju o studiji, koja je pokazala da je limit od -20 dB, koji NOAA i NASA dovode u pitanje, previsok. Pai, takođe tvrdi da 5G signali koriste "formate snopa", koji bi "precizno slali 5G signale" i da nema govora o mešanju sa drugim servisima, koji imaju različite načine preračunavanja.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading