I SKANDINAVCI SE OKREĆU ELEKTRIČNIM VOZILIMA: Danska zabranjuje prodaju benzinaca i dizelaša od 2030.?

Autor: autoblog.rs/politika.rs

Razonoda

03.10.2018

22:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Danska je predložila zabranu prodaje novih automobila sa benzinskim i dizel motorima od 2030. godine i hibrida od 2035. godine.

RepublikaFoto: pixabay.com
U Danskoj bi uskoro mogli da se voze samo električni automobili

Time su se danske vlasti pridružile međunarodnim naporima za promovisanje isključivo električnih vozila, koji imaju za cilj da se smanji zagađenje vazduha i uđe u ozbiljniju borbu protiv klimatskih promena, ocenjuje Rojters.

Foto: pixabay.com

Danska vlada se prethodno našla na udaru kritika zbog povećanja poreza na električne automobile 2016. godine, što je prouzrokovalo da njihov udeo u prodaji novih vozila padne sa 3.0 procenta na gotovo nula odsto, prenosi Tanjug.

Međutim, sada je zacrtala da će slediti strategije koje usvaja sve više zemalja.

- To je velika ambicija koju će biti teško ostvariti, ali upravo zato moramo probati - izjavio je danski premijer Lars Loke Rasmusen u parlamentu.

Britanija i Francuska su obećale da će zabraniti nove benzince i dizelaše od 2040. godine.

U Švedskoj prodaja električnih automobila čini više od sedam procenata svih prodatih novih vozila, dok više od polovine novih automobila u Norveškoj čine električna ili hibridna vozila.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading