I ONI OKREĆU LEĐA: Porše rekao zbogom dizelašima

Autor: b92.net

Razonoda

24.09.2018

22:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Proizvođač iz Štutgarta pridružuje se grupi auto-kompanija koje okreću leđa dizel motorima.

RepublikaFoto: pixabay.com
Jedan od glavnih razloga je okretanje ka električnim vozilima

Mnogi će reći da dizel agregatima nije ni bilo mesto u Poršeovim automobilima, ali potreba za ovim motorima javila se tek kada je nemački proizvođač sportskih modela lansirao SUV model Kajen. U Poršeu sada kažu da je jedan od glavnih razloga za odustajanje od dizel tehnologije okretanje ka električnom pogonu u automobilima.

Porše je saopštio da će do 2022. godine u električnu mobilnost uložiti čak 6 milijardi evra. Kako kažu u toj kompaniji, ova investicija treba da im osigura održivi rast u budućnosti.

Rast ulaganja u elektrifikaciju zasnovan je na povećanom interesovanju kupaca za tom vrstom automobila, objašnjavaju u Poršeu navodeći podatak da čak 63 odsto Panamera prodatih u Evropi ima hibridni pogon.

RepublikaFoto: Porsche newsroom
Kajen je bio jedan od razloga za uvođenje dizel motora

Sa druge strane, tražnja za dizelašima opada, pa je u 2017. tek 12 procenata prodatih Poršea u svetu imalo dizel motor. Okretanje leđa dizalašima poklopiće se sa lansiranjem prvog čisto električnog modela marke Porše, a obzirom da se uskoro očekuje premijera modela Tajkan.

- Porše nema nameru da demonizuje upotrebu dizela, jer je to i dalje veoma važno pogonsko gorivo u svetu. Ipak, za nas kao proizvođača sportskih automobila dizel je uvek bio u drugom planu i nije igrao značajnu ulogu u gami naših vozila. Došli smo do zaključka da u budućnosti Poršea nema mesta za dizelaše - izjavio je direktor kompanije, Oliver Blume.

U međuvremenu, Porše će nastaviti da usavršava i optimizuje postojeće benzinske motore, koji, u očima tradicionalnih zaljubljenika u sportske automobile, nemaju alternativu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading