STIŽU NA STARI KONTINENT: Tesla bi mogla da otvori četvrtu "gigafabriku" u Evropi

Autor: b92.net

Razonoda

03.08.2018

22:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američka kompanija Tesla radi na sprovođenju plana da svoju četvrtu "gigafabriku" napravi u Evropi.

Mask je rekao da je cilj da se fabrika otvori u Nemačkoj

Kako prenosi Vol strit džurnal, čelnici Tesle su razgovarali sa vlastima Nemačke i Holandije o mogućoj izgradnji pogona u jednoj od ove dve zemlje.

U Tesli su prvobitno obavili preliminarne razgovore sa predstanicima dve nemačke savezne države, kako bi pronašli lokaciju za fabriku u kojoj bi se pravili automobili i baterije.

Mediji prenose da su pregovori tek počeli, pa nije sigurno da će doći do dogovora. Izvršni direktor Tesle Ilon Mask je u junu na Tviteru napisao da je primarni cilj kompanije da evropsku fabriku napravi u Nemačkoj, blizu zemalja Beneluksa.

RepublikaFoto: Tesla Motors
Model 3 jedan je od razloga zbog kojih se otvaraju "gigafabrike"

Ako bi se Tesla odlučila za takvu lokaciju, pogon bi se dopunjvao sa svojim inženjerskim odeljenjem u nemačkom graduću Pruemu. Tesla hrabro ulazi u planove o izgradnji nove fabrike iako još uvek nije završena prva u SAD.

Uprkos tome, kompanija je prošlog meseca postigla i dogovor sa vladom Kine o izgradnji treće "gigafabrike" u Šangaju. Tesla planira da pomoću novih fabrika poveća proizvodnju Modela 3 i sledeće godine počne da pravi i mali krosover Model Y.

Osim toga, kompanija radi na razvoju i električnog šlepera Semi, kamioneta i električnog hiperautomobila. Prema tvrdnjama Maska Tesla je na putu da ima pozitivan priliv keša ove godine, iako je pre samo nekoliko meseci pretilo da upadne u velike probleme.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading