UTICAJ TRAMPOVIH ODLUKA: BMW i Tesla se okreću Kini

Autor: vesti-online.com

Razonoda

15.07.2018

22:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Trgovinski "rat" između SAD i Kine pokrenut povećavanjem izvoznih tarifa od strane predsednika SAD Donalda Trampa pogađa auto-industriju, ali su pojedini proizvođači pronašli način kako da ublaže gubitke.

RepublikaFoto: Printscreen/YouTube/CAR TV
BMW će postati prvi strani proizvođač većinski vlasnik neke kineske kompanije

Trampovi potezi su posebno negativno uticali na Teslu i BMW, koji proizvode na desetine hiljada vozila godišnje u SAD. Oni su rešenje za to pronašli povećavanjem investicija u suprotnom taboru u Kini, koja je za razliku od SAD ublažila svoje statove u vezi sa stranim kompanijama.

Do sada su strani proizvođači mogli da prave svoja vozila u Kini samo u saradnji sa lokalnim kompanijama u odnosu 50-50 odsto. Od 2022. to pravilo se ukida.

Zbog toga je BMW već najavio da će postati prvi strani proizvođač većinski vlasnik neke kineske kompanije, nakon što reorganizuje vlasničku strukturu u "Brilliance China Automotive Holdings" kompaniji.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Trampove tarife teraju proizvođače da se prilagođavaju

S druge strane, Tesla je najavila izgradnju kineskog Gigafactory pogona koji će imati kapacitet od 500.000 vozila godišnje.

BMW će u svojoj kineskoj kompaniji praviti aktuelne modele Serije 1, Serije 2 Active Tourer i određenih verzija Serije 5.

Što se tiče Tesle, fabrika u Kini će drastično smanjiti visinu cena vozila na ovom tržištu. Teslini automobili trenutno u Kini koštaju 70 odsto više nego u SAD. Kao odgovor na prošlonedeljno povećanje izvoznih tarifa Tesla je podigla cenu Modela S i Modela X za više od 20.000 dolara.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading