DIZEL SAGA SE NASTAVLJA: Porše povlači 60.000 automobila sa tržišta

Autor: b92.net

Razonoda

19.05.2018

22:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nemačkom premijum proizvođaču Poršeu naređeno je da opozove 60.000 vozila SUV modela Kajen i Makan sa dizel motorom zbog nepravilnosti u vezi sa emisijom štetnih gasova.

RepublikaFoto: Porsche newsroom
Porše Kajen

Ova naredba stigla je od strane nemačkog ministarstva saobraćaja (KBA), koji je otkrio da pomenuti Poršeovi modeli opremljeni sa poslednjom generacijom Euro 6 dizela imaju ugrađen ozloglašeni uređaj koji pomaže automobilu da prođe stroge testove u laboratorijskim uslovima.

Porše nije komentarisao ovu odluku koja je usledila nedugo nakon što je sam proizvođač imao sličan opoziv modela Makan sa šestocilindarskim motorom zbog "unapređenja softvera za kontrolu emisije".

Početkom godine se spekulisalo da bi Porše, koji motore dobija od sestrinske kompanije iz Folksvagen grupe Audija, mogao da potpuno odbaci dizel motore nakon pada prodaje vozila sa ovim agregatima.

RepublikaFoto: pixabay.com
Zvaničnici Poršea izjavili su nedavno da neće prestati sa proizvodnjom vozila sa dizel motorima

Ispostavilo se da su te glasine lažne, a direktor prodaje Poršea Detlev fon Platen je u martu istakao da kompanija ostaje privržena dizelu u budućnosti.

- Logično je da kupci SUV modela žele veću ekonomičnost i obrtni momenat - rekao je tada Fon Platen.

Štaviše, direktor odelenja za razvoj motora Jerg Kerner je istakao da je budućnost u unapređenju motora koji su manje štetni po životnu sredinu, bez gubitka performansi, u kombinaciji sa plug-in tehnologijom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading