POSLEDICA DIZELGEJTA: Porše odustaje od dizelaša

Autor: b92.net

Razonoda

21.02.2018

23:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nemački proizvođač već godinama unazad proizvodi SUV vozila i limuzinu Panamera sa dizel motorima iako njihovi ljubitelji smatraju da je to skrnavljenje.

RepublikaFoto: pixabay.com
Sumnja se da je odluka rezultat "dizelgejta"

Kako saznaje Autocar, odluka kompanije da izbaci dizelaše iz svog proizvodnog programa doneta je nakon što je Porše ponudio novi Cayenne samo sa benzinskim motorima. 

Foto: pixabay.com
Ljubitelji Poršea smatraju da je uvođenje dizel jedinica bilo skrnavljenje

Isti izvor navodi da će proizvođač iz Štutgarta ukinuti i modele Macan S Diesel i Panamera 4S Diesel.  Ova odluka po svemu sudeći ima veze sa Folksvagenovim “dizelgejtom”, ali  najviše sa menjanjem stavova javnosti u pogledu dizel motora i postepenom okretanju ekološki prihvatljivijih opcija, kao što je Panamera Plug-in Hybrid i najavljeni električni Porsche Mission E. 

Osim toga, na ukidanje nekih dizelaša uticaja ima i novi standrad merenja potrošnje i emisija štetnih gasova (WLTP), koji je zamenio stari (NEDC) u Evropi.

Još jedan faktor koji ide u prilog odluci Poršea da izbaci modele sa dizel motorima je pad tražnje i relativno skromna prodaja. Navodi se da u ukupnoj prodaji modela Macan dizelaši učestvuju u “manjem procentu”, dok je samo oko 15% prodatih Panamera opremljeno dizel jedinicama.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading