(VIDEO) "Nisan" koji se kontroliše mislima

Razonoda

04.01.2018

23:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Upravo tako, mislima. Japanski proizvođač razvija revolucionarnu tehnologiju koja će u omogućiti da automobilima budućnostima upravljamo moždanim talasima.

RepublikaFoto: Nissan Newsroom Europe
Kontrola mislima ili "brain-to-vehicle" tehnologija je još jedan korak bliže autonomnom automobilu

Tehnologija koju "nisan" razvija jedan je korak na putu do potpuno autonomnih vozila. Umesto da prati ostatak automobilske industrije koja troši milijarde u želji da predvidi kako će vozač reagovati u određenoj situaciji, "nisan" ide suprotnim pravcem i čita mu misli.

To radi pomoću specijalne kape (kakvu nosi vozač na slici) koja očitava moždane talase i poredi ih sa postojećim, unapred utvrđenim obrascima, i na taj način dolazi do zaključka o tome šta vozač misli i planira da uradi.

RepublikaFoto: Nissan Newsroom Europe
Specijalna neuro-kapa "čita" misli vozača

Na ovaj način pomoćni sistemi mogu da se unapred pripreme na reakciju vozača i brže reaguju. Ispitivanja su pokazala da uz pomoć kape koja čita misli, bezbednosni sistemi poput ABS kočnica i kontrole stabilnosti reaguju 0,2 do 0,5 sekundi brže.

Ova razlika možda na prvi pogled ne deluje prevelika ali u kritičnim situacijama može da znači razliku između života i smrti.

RepublikaFoto: Nissan Newsroom Europe
Ispitivanje se izvodi kako u laboratorijskim uslovima, tako i u realnoj vožni na poligonu

Osim u bezbednosne svrhe, kapa koja čita misli može da posluži i da unapredi komfor vožnje pošto sistem u vozilu može da proceni kada treba uključiti grejanje, hlađenje, predložiti kraći odmor u slučaju premora i tome slično.

"Nisanov" sistem biće premijerno prikazan na CES sajmu koji počinje 7. januara u Las Vegasu. Za kraj pogledajte i snimak koji demonstrira šta sve može ovaj uređaj. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading