(VIDEO) Lend Rover slavi osamdeset godina

Razonoda

27.12.2017

23:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ikonični britanski terenac krajem ove godine slavi osmu deceniju od nastanka. Ovaj vitalni starac i dan-danas živi svoj ruralni život kroz difender seriju, a ovaj jubilej je svakako dobar povod da se prisetimo njegovih početaka.

RepublikaFoto: Jaguar Land Rover Media
Zvanična premijera prvog lend rovera bila je u aprilu 1948. na sajmu automobila u Amsterdamu

Za razvoj ovog ikoničnog modela zaslužan je glavni dizajner tadašnjeg rovera, Mauris Vilks koji je na svom imanju smeštenom u ruralni Njubrič 1947. napravio prototip vozila sposobnog da savlada

Kao mehanička osnova poslužio je još jedan legendarni terenac – vilisov džip čiju je šasiju i pogonske osovine prototip koristio.

RepublikaFoto: Jaguar Land Rover Media
Prototip nastao 1947. godine imao je centralno smešteni volan

Zanimljivo je da je prototip imao i centralno postavljen volan sa samo jednim sedištem, što se može videti i na slici iznad.

Od njega je 1948. nastala prva generacija lend rovera koju danas nazivamo serija 1. Ona je ostala u proizvodnji do 1958. kada ju je zamenila serija 2.

RepublikaFoto: Jaguar Land Rover Media
Prepoznatljiv kockasti oblik i prednji kraj sa farovima smeštenim oko hladnjaka

Zanimljivo je da je prepoznatljiva zelena boja u kojoj su svi modeli serije 1 dolazili potiče od britanskih vojnih viškova koje je armija prodavala nakon završetka drugog svetskog rata.

Originalno boja je korišćena za farbanje avionskih kokpita poput onih u čuvenom lovcu spitfajeru i bombarderu lankesteru.

RepublikaFoto: Jaguar Land Rover Media
Serija 1 lend rovera u proizvodnji je ostala punu deceniju

Tokom godina lend rover je promenio više vlasnika od rover grupacije, preko britiš lejlenda, ponovo rovera i forda, a danas je vlasnik indijski tata motora.

Difender je nadživeo sve tranzicije i promene vlasništva i u proizvodnji je ostao sve do 2016. godine. Novi difender, peta generacija u seriji koja traje punih osam decenija očekujemo 2019.

Za kraj pogledajte i snimak kojim je obeležen kraj proizvodnje ovog ikoničnog modela.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading