(VIDEO) Bliži se kraj za ford mondeo

Razonoda

25.12.2017

23:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Odluka američkog proizvođača da se proizvodnja forda fjužna (američka verzija mondea) preseli iz SAD u Kinu, stvorila je mnoge nedoumice oko budućnosti ovog modela. Kako stvari stoje, aktuelni mondeo neće dobiti naslednika.

RepublikaFoto: Ford Media
Nakon 24 godine i četiri generacije, fordov mondeo se gasi

Оsim činjenice da je najavljeno preseljenje proizvodnje u Kinu, naznaku da je kraj blizu dala je i izjava čelnika "forda" da se fjužn/mondeo za tržište SAD i Evrope neće uvoziti iz Kine.

Po svemu sudeći, "ford" je odlučio da, makar na ovim tržištima, napusti tradicionalni segment poslovno-porodičnih limuzina kakav je bio mondeo. 

RepublikaFoto: Ford Media
Prva generacija mondea pojavila se 1993. godine

Razlog za prestanak proizvodnje je konstantni pad prodaje kako samog mondea tako i globalno u ovom segmentu.

Samo tokom ove godine (po rezultatima zaključno sa novembrom) prodaja porodično-poslovnih limizina iz D-segmenta pala je za 12 odsto. 

Situacija sa mondeom je još gora jer mu je (po podacima koje objavljuje JATO dajnamiks) u prvih 11 meseci ove godine prodaja pala za čitavih 24 odsto. Ništa nije bolje ni na tržištu SAD gde je prodaja fjužna pala za oko 22 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Osim nezainteresovanosti kupaca za segment, padu prodaje u Evropi donelo je i dvogodišnje odlaganje početka proizvodnje i prodaje aktuelnog mondea koji se u SAD pojavio 2012, a u do nas je stigao tek 2014.

Ta odluka skupo je koštala ford jer, kada je mondeo stigao u Evropu, već je bio prevaziđen po nekim detaljima od strane novije konkurencije.

RepublikaFoto: Ford Media
Aktuelni mondeo proizvodi se u "fordovoj" fabrici u Valensiji, Španija

U tom smislu jasna je želja proizvođača da se orijentiše na SUV modele kakvi su kuga i edž. Ovaj segment konstantno raste i prodaja ovakvih modela donosi daleko veći profit u odnosu na klasične limuzine.

Dakle, izgleda da je došlo vreme da se, posle više od dve decenije, oprostimo sa mondeom. Porodičnom limuzinom koja je kod vlasnika bila na dobrom glasu kao pouzdan automobil, uzbudljiv za vožnju.

Za kraj pogledajte "fordov" mini-dokumentarac povodom 20 godine početka proizvodnje mondea.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading