Zimski anti-saveti za automobile i kako ih preživeti

Razonoda

03.12.2017

23:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kad počne zima svi mogući internet-portali se utrkuju sa tim ko će brže-bolje da posavetuje vozače kako da postupe u slučaju leda i padavina. To je u redu ali većina onih koji takve stvari pišu niti ima automobil niti se u njega razume pa su i saveti takvi – netačni, a neretko i opasni.

RepublikaFoto: pixabay.com
Zimska idila? Ne i za onog ko u ranu zoru mora da čisti sneg sa automobila

Takvih nestručnih saveta se treba čuvati jer donose više štete nego koristi. Upravo zato smo tu da vam pomognemo pa smo na jednom mestu sakupili tipične primere ovakvih saveta i jedan po jedan ih demantujemo.

Ako se nađete negde u gradu, stakla vam se zalede, a kod sebe nemate ni sprej, ni toplu vodu ni strugalicu - posegnite za kreditnom karticom i ostružite led.

Sjajna ideja, umesto sa grebalicom od 50-60 dinara led skidajte kreditnom karticom na kome se nalazi vaša kompletna plata. Ako ili bolje rečeno kada je oštetite za izradu nove daćete najmanje 1.000 dinara.

Bolje potražite nešto drugo u automobilu. Kutija od kompakt-diska će dobro doći, poklopac od dezodiransa, bilo šta plastično samo ne kreditna kartica. Za ubuduće nabavite grebalicu.

Stavite karton na stakla. Ovo je odličan način prevencije da se stakla na autu uopšte ne zalede.

Izbegavajte karton jer će se zalepiti za staklo i pri skidanju će komadi papira ostati na staklu pa ćete imati silne muke da ih skinete. Umesto njega bolja ideja je neka stara ponjava ili čak štitnih od sunca koji koristite leti. Ovaj put ga stavite na spoljni deo vetrobrana i štitnik od sunca postaje štitnik od leda.

Navucite stare čarape na brisače kako ih ujutro ne biste našli "zalepljene" za zaleđeno staklo.

Prvo retko koja čarapa je dovoljno velika da pokrije ceo brisač. Drugo, ako bude padavina čarapa će se slepiti sa brisačem pa ćete pokidati gumice dok ih skidate. Ako nećete da se brisači „zalepe na staklo“ stavite između njih i stakla običan plastični poklopac od flaše.

Zaleđena stakla nikada ne polivajte vrućom vodom, jer mogu popucati, posebno ako već imaju manja oštećenja, upozoravaju stručnjaci. Pametniji izbor je mlaka voda koju na staklo nanesete krpom.

A najpametniji izbor je ne slušati ovakve savete. Suštinski hemija u spreju je najefikasnija, ako ona ne pomogne tu je grebalica. Mlaka voda neće imati efekta jer će se po niskim temperaturama istog trenutka zalediti kada je nanesete na vetrobran.

Ako imate dovoljno vremena jednostavno startujte automobil i usmerite ventilacioni sistem na vetrobran. Nakon nekog vremena led će se sam otopiti. Osim što je najefikasniji, na ovaj način ne rizikujete oštećenje vetrobrana i mikropukotine koje može stvoriti prekomerna upotreba grebalice.

Ako nemate grejače u prednjem staklu koristite za unutrašnju stranu samo vlažnu maramicu. Emulzija sa unutrašnje strane ne voli hemikalije.

Nemojmo preterivati sa ovakvim izjavama. Vlažna maramica će tako zamastiti unutrašnjost vetrobrana da više ništa spolja nećete videti. Tek će temeljno pranje uz upotrebu jake hemije popraviti štetu od ovakvog "saveta".

Napravite tečnost za odleđivanje stakala, koju ćete ujutro samo poprskati po ledu. U bocu stavite litar alkohola, decilitar vode i deterdžent za pranje posuđa.

Još jedan biser. Deterdžent za sudove stvara emulziju koja uzrokuje loše prelamanje svetlosti što do izražaja dolazi noću kada ćete imati muke da bilo šta vidite. Još jednom tek će temeljno pranje uz upotrebu jake hemije popraviti štetu od ovakvog "saveta".

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading