Britanija - obećano ostrvo za elektromobile

Razonoda

23.10.2017

22:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mukama vlasnika elektromobila izgleda da se nazire kraj, bar kad je reč o Velikoj Britaniji. Naime, ova zemlja prva na svetu uvodi propis po kome svaka benzinska pumpa na auto-putu mora imati stanice za dopunu vozila na pogon na struju

RepublikaFoto: Renault Media
Kraj muka za vlasnike elektromobila? Velika Britanija ulaže u punionice

U okviru projekta vrednog 1,2 milijardu funti gde vlada Velike Britanije ulaže u ekološke tehnologije važno mesto je dobilo proširenje mreže stanica za dopunu vozila na elektro pogon.

O potrebi za ovim potezom dovoljno govori podatak da se broj elektromobila na putevima ove zemlje od 2012. do danas uvećao sam tek 2.254 vozila na 85.983 krajem prošle godine, dok je broj punjača za ova vozila u istom periodu sa 2.883 porastao na tek 11.736.

RepublikaFoto: Nissan Newsroom Europe
U planu je izgradnja još 60.000 punjača za elektromobile

Pri tome broj lokacija gde se vozila mogu dopuniti je neravnomerno raspoređen pa se pomenutih 11.736 punjača nalazi na tek 4.243 lokacije. To je dosta loš podatak i nije u skladu sa namerama EU da na svakih 10 registrovanih elektromobila izgradi po jedan punjač.

U planu je da se do 2020. u Britaniji nađe još 60.000 punjača za elektromobile što možda i neće biti dovoljno jer se procenjuje da bi do tada na putevima u ovoj zemlji moglo biti preko 700.000 elektromobila.

Dakle, jasno je da je budućnost u privatnom sektoru koji bi mogao da dobro zaradi izgradnjom stanica za dopunu. Da se nešto dešava u tom pravcu, jasno govori potez naftnog magnata, firme "Šel" koja je nedavno objavila da će na svojim pumpama u Engleskoj graditi stanice za dopunu elektromobila.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading