EU daje milijardu za podršku elektromobilima

Razonoda

13.10.2017

13:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U želji da pomogne transformaciju automobilske industrije, Brisel sprema predlog programa kroz koji će zemljama članicama dati čitavu milijardu evra u istraživanje i izgradnju infrastrukture za elektromobile.

RepublikaFoto: Renault Media
U Evropi je trenutno aktivno oko 11.000 stanica za dopunu, ogromna većina na zapadu EU

Predlog programa će se naći 8. novembra na redu za glasanje, a u njemu su predviđene subvencije od 800 miliona evra sa koliko će se subvenisati lokalne samouprave kako bi izgradile nove stanice za dopunu elektromobila. 

RepublikaFoto: Nissan newsroom europe
Osim izgradnje infrastrukture, EU sa 200 miliona evra subveniše i razvoj baterija

Tu je još 200 miliona evra namenjenih projektima koji za cilj imaju razvoj i unapređenje baterija za elektromobile. Ova suma će biti dodeljena proizvođačima automobila.

Obe sume su previđene za trošenje u periodu od 2018. do 2020. godine, a krajnji cilj ovog programa je umanjenje emisije štetnih gasova koje emituju automobili za čitavih 40 odsto do 2030. godine. 

Trenutno u Evropi postoji oko 11.000 stanica za dopunu elektormobila, mahom na zapadu u bogatijim zemljama dok je infrastruktura na istoku veoma skromna. Primera radi u našoj zemlji postoje samo dva javna punjača na autoputu kod Šida i na naplatnoj stanici Bubanj potok.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading