10 saveta za auto koja će vam pomoći da za DŽ prezimite: Šta kad zaledi prozor, brava, retrovizor...

Autor:

Razonoda

10.12.2018

23:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zima je generalno problematičan period za vozače i često se javljaju problemi sa vožnjom. Čišćenje snega sa automobila ujutru, odleđivanje stakla - postoji još mnogo problema sa kojima se suočavaju. Spremite se za zimu uz pomoć ovih trikova.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

1. Zaleđeni prozori

Kako da rešite problem: Pomešajte sirće i vodu (3:1) i naprskajte prozore kako biste ih očistili. Kako da izbegnete: Ako su vam stakla već zaleđena, postoji način kako da ih lako odmrznete. Pomešajte u bocu 590ml alkohola, 200ml vode i 1 kap deterdženta za sudove. Naprskajte stakla i led će se otopiti.

2. Zaleđena brava

Kako da rešite problem: Jednostavan način može da bude korišćenje običnog sredstva za dezinfekciju ruku. Alkohol će ukloniti led i omogućiti da otključate auto. Samo sipajte par kapi sredstva za dezinfekciju na ključ i u bravu i videćete kako je efikasno. Takođe možete da probate dobru staru metodu: zagrejte ključ šibicom ili upaljačem. Samo pazite da se ne opečete. Kako da izbegnete: Kako biste sprečili da se zaledi, naprskajte malo uljanog spreja. Ako izdvojite par minuta za ove trikove, lako ćete rešiti ove probleme.

3. Zaleđena kvaka

Kako da izbegnete leđenje kvake? Koristite bilo kakav sprej za kuvanje koji možete naći u bilo kom supermarketu i pomoći će vam da rešite problem. Samo naprskajte predeo oko kvake i obrišite papirnim ubrusom.

4. Zamagljeni prozori

Kako da rešite problem: Kada je prozor zamagljen, sjajan i jednostavan način je da ga obrišete sunđerom za brisanje krede. Ovaj trik će vam pomoći da obrišete zamagljene prozore koji neće ostati razmazani. Kako da izbegnete: Napunite staru čarapu ili tkaninu peskom za mačke i stavite ga ispod sedišta automobila. Tkanina će apsorbovati vlagu i sprečiće pojavu magle. Mali savet: Ne ostavljajte otvorene flaše sa vodom ili bilo kojim pićem preko noći.

5. Zaleđani ili zamagljeni farovi

Kako da izbegnete: Prvo, očistite svetla temeljno i ostavite da se osuše. Nakon toga nanesite tanak sloj voska koji će sprečiti nagomilavanje snega i vlage, tako da ćete biti bezbedni tokom ove zime. Zaštita će trajati nedeljama.

6. Vaš automobil je zaglavljen u snegu

Zapravo, ako vam automobil nije zaglavljen u snegu do prozora, onda postoji jednostavno rešenje bez ičije pomoći. Kako da rešite problem: Ako vozite kola tokom zimskih dana, dobro je da nosite par kesa mačijeg peska u gepeku. Ako vam se automobil zaglavi u snegu ili ledu, prospite malo peska oko guma i izaći ćete sa lakoćom. Još jedan sjajan trik su patosnice. Postavite ih ispred guma i uspećete da se izbavite.

RepublikaFoto: pixabay.com

7. Zaleđena unutrašnja stakla

Nanesite penu za brijanje na unutrašnjoj strani prozora i zatim je obrišite. Pena za brijanje ima dosta istih sastojaka kao i komercijalni proizvodi za odleđivanje i sprečiće prozore da se zamagle ili zalede.

8. Zadržavanje vlage

Pre nego što isključite automobil svako veče, otvorite prozore kako bi ušao hladan vazduh. Ovo će sprečiti zadržavanje vlage od vašeg disanja i zameniće ga suvim vazduhom.

9. Zaleđeni retrovizori

Kako da izbegnete: Pokrijte ih preko noći plastičnom kesom i vežite gumicom. Kada je budete skinuli sledećeg dana, videćete da su stakla nezaleđena i nećete morati da ih čistite.

10. Zaštita za brisače

Višak čarapa vam mogu pomoći da se brisači ne zalede. Pokrijte brisače parom čarapa, kako se noću ne bi nakupio sneg. Obavezno ih podignite od vetrobranskog stakla kako biste ih lakše odledili.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading