SKANDAL U BEOGRADU Kako je ISEČENA najvrednija LOKOMOTIVA Železničkog muzeja?

Autor:

Hronika

11.09.2018

15:51 >> 15:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najstarija lokomotiva iz kolekcije Železničkog muzeja, napravljena 1864. godine, isečena je i u delovima odneta 31. avgusta iz depoa muzeja, koji je deo ložionice beogradske Železničke stanice, u blizini Beogradskog sajma, a direktor muzeja Nenad Vojčić kaže da su bili nemoćni da to spreče.

RepublikaFoto: Uprava grada Beograda
Uništena lokomotiva napravljena daleke 1864. godine

Ekipa Tanjuga je Vojčića zatekla vidno uzmirenog, na mestu gde se nalazila lokomotiva, koja je do pre nekoliko dana bila jedan od navrednijih železničkih eksponata u ovom delu Evrope.

- Dobio sam poziv 31. avgusta uveče od čoveka, koji je tog trenutka posmatrao ekipu od 16 ljudi, koji su brenerima sekli lokomotivu, koja je pripadala seriji sličnih železničkih mašina, koje su se koristile u izgradnji Sueckog kanala. Ona je bila starija, nego što je železnica u Srbiji - kazao je Vojčić.

On naglašava da je lokomotiva od 1952. godine u depou muzeja, gde je na kraju i isečena.

- Ovaj prostor ovde, zgrada, je pod zaštitom Republičkog zavoda za zaštitu spomenika. Za sigurnost artefakata koji su se ovde nalazili bio je odgovoran Muzej železnice. Ovaj objekat nije rušen, jer je Zavod predvideo njegovu rekonstrukciju u okviru projekta "Beograd na vodi" - kazao je Vojčić.

Prema njegovim rečima, obezbeđenje objekta je postojalo do pre mesec dana, a onda više niko nije vodio računa o vrednim eksponatima.

- Dve godine mi ratujemo sa nasilnicima koji su želeli da iseku naše lokomotive. Ovde su na šinama isečene dve lokomotive naočigled celog grada i na kraju su zatrpane u zemlju. Sada su nam uništili nešto što svet nema. Nemam ja pištolj da branim lokomotivu - kaže Vojčić.

Vojčić navodi da je pored lokomotive uništeno i sedam strugova, dve vertikalne bušilice i ručno kovan vagon.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Dragan Šabac

11.09.2018 19:21

Zašto takav objekat nema čuvara?

MladenBg

12.09.2018 07:24

Nenad Vojcic vidno je bio uznemiren!!!!!!! Licno poznajem ovog lika i on je tu jer je podoban i ima savitljivu kicmu. On i da je gledao kako seku lokomotivu ne bi mrdnuo repom! Strasno kakav kadar je u toj Zeleznici. Svi koji su nesto znali i vredeli su bili izbaceni, sikanirani, ali protptip Vojcic je uvek preziveo i dokrajcio ono sto se moglo dokrajciti. Primer ove lokomotive je samo jedan u nizu za koje javnost nema pojma.