JOŠ JEDAN NAŠ DRŽAVLJANIN PRONAĐEN MRTAV: Srbi misteriozno umiru u Americi

Autor:

Hronika

24.04.2018

05:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nemanja Janićijević Jani (25), rođeni Beograđanin, nije dočekao svoj američki san. Umro je 12. aprila pod još nerazjašnjenim okolnostima tokom obuke u vojnoj bazi Fort Li u Virdžiniji! Samo dan ranije Novosađanka Dragana Šolaja (24), čija smrt je i dalje obavijena velom tajne, pronađena je na ulici u gradiću Fortjuna u Kaliforniji.

RepublikaFoto: facebook.com/Nemanja Janicijevic
Nemanja Janićijević

Obuka

Nemanja se sa 13 godina otisnuo u Ameriku da igra košarku. Završio je srednju školu i pre dve godine se prijavio u američku vojsku na MAVNI program, koji je u to vreme imigrantima nudio državljanstvo po završenoj obuci. Međutim, iako je obuku završio u maju prošle godine, 11 meseci je prolazio bezbednosne provere kako bi ga poslali na dužnost, za razliku od njegovih klasića, koji su odmah prekomandovani u Nemačku. Prema rečima ljudi bliskih Nemanji, to ga je jako pogodilo, te sumnjaju da ima veze i sa njegovom smrću.

- Ni Pentagon ni vojska još nisu saopštili zašto je Janićijević ostavljen u bazi Fort Li, ali ni zašto su se uopšte radile provere i tretirali ga kao stranca kada je on nakon obuke već dobio američko državljanstvo - preneo je portal Militari tajms i naveo da je jedino portparol vojne baze Fort Li saopštio da je komanda naložila istragu o smrti Janićijevića.

RepublikaFoto: facebook.com/Nemanja Janicijevic
Uspomena: Janićijević sa drugovima

Mesecima pre nego što je preminuo, Nemanja se ocu žalio da ne razume zašto mu vojska ne dozvoljava da napusti bazu.

11 meseci Nemanja čekao da ga pošalju kod klasića, koji su bili prekomandovani u Nemačku

- To nije bilo dobro za njegovu psihu - rekao je novinarima Militari tajmsa Nemanjin otac Slobodan Janićijević.

- Išao je kod svog komandira i pitao ga: "Zašto čekam? Zašto samo ja čekam?" Savetovao sam ga da ne diže više buku, da ne ugrožava vojnu karijeru. Rekao sam mu: "Sine moj, budi tih, ići ćeš. Dečače moj, dobićeš papire. Ići ćeš u Nemačku" - rekao je novinarima u telefonskom razgovoru otac Slobodan.

RepublikaFoto: facebook.com/Nemanja Janicijevic
Nemanja sa ocem

Sahrana

On je naveo da neće moći da sahrani sina dok se istraga o njegovoj smrti ne okonča, ali da je u Beogradu već zakupio grobno mesto.

- Sahranu ćemo organizovati kada moj dečak dođe kući - rekao je Slobodan jecajući.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (4)

Loading
011

24.04.2018 12:46

Nikada necu razumeti sta nasa deca traze na zapadu i jos u njihovoj vojsci?!!!A,oni te sikaniraju,maltretiraju,nazivaju Rusom,to bi trebalo da bude uvreda?!!!strasno!!!!

TESKA PATNJA

25.04.2018 21:52

NE OSUDJUJTE, I NE POZDRAVLJAJTE NJEGOVU SMRT, PACENA DUSA, RAZUMITE ONU STARU NARODNU POSLOVICU-BEZI OD GROMA POD SVETOG ILIJU, .....NEKA TE ANDJELI CUVAJU.......