OVO SU SRBI KOJI SU UHAPŠENI SA TONOM DROGE U ŠPANIJI!

Autor: Republika

Hronika

29.03.2018

11:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Internacionalna narko-banda pala je u akcijama privođenja širom Španije, a među 18 uhapšenih su i dvojica srpskih državljana, bivših pripadnika svetski poznate grupe pljačkaša "Pink Panter".

RepublikaFoto: MUP Srbije
Ilustracija

Evropska policija Europol obavestila je u utorak javnost da je nakon višemesečne istrage španske i nemačke policije uhapšeno 18 osoba zbog trgovine narkoticima. Kako je saopšteno, grupa je bila internacionalna i u njoj su se nalazili državljani Hrvatske, Nemačke, Španije, Albanije, Jermenije, Sirije, Turske i Srbije. Europol je saopštio da je ovih 18 uhapšenih deo grupe zajedno sa još osam osoba koje su uhapšene i optužene ranije, piše blic.rs.

Kada je reč o Srbima uhapšenim u "Karambolasu", prema nezvaničnim saznanjima, radi se o dvojici bivših pripadnika pljačkaške grupe "Pink Panter". Ovi bivši razbojnici svetskog glasa u Španiji su se godinama krili pod lažnim imenima, sa lažnim papirima. Kako su se i kada sa pljački preorijentisali na trgovinu marihuanom - nije poznato. Ono što je poznato jeste da su Srbi bili među predvodnicima grupe.

U raciji koja je sprovedena u okviru akcije kodnog imena "Karambolas", pronađena je skoro tona marihuane uzgajane na pet plantaža širom Španije. Ukupno je pronađeno 2.237 sadnica marihuane, 85 kilograma ove biljke u pupoljcima, 70 grama hašiša, dva pištolja, 58.000 evra i pet luksuznih vozila. Ukupno je pretresano 15 stanova u Barseloni, Đironi i Taragoni.

Dileri i uzgajivači marihuane, koji su se predstavljali kao sezonski radnici u toj zemlji, stanovali su u iznajmljenim kućama i bili su organizovani u ćelije koje su, osim u pomenutim gradovima, funkcionisale i u Malagi i Granadi. Prema pisanju španskih medija, u tim gradovima boravila je i većina uhapšenih krijumčara, a celom mrežom rukovodilo se iz Bremena u Nemačkoj. Ova grupa je na radar Europola dospela prošlog leta kada je u Španiji uhapšen nemački državljanin koji je krijumčario velike količine marihuane.

Prva faza istrage bila je usmerena na to da se razotkriju i razbiju dve fabrike marihuane otkrivene u Španiji, u njoj je bilo zaplenjeno oko 100 kilograma ove biljke i 172.000 evra.

Inače, marihuana je najzastupljenija droga na tržištu EU, a Europol procenjuje da se od 5.000 kriminalnih grupa na području Evropske unije njih 35 odsto bavi međunarodnom distribucijom droge. Prema Europolu, na trgovini drogom se u EU godišnje zaradi 24 milijarde evra, što taj posao čini izuzetno profitabilnim. Kriminalne grupe zarađeni novac peru ulaganjem u legalne poslove, a poslednjih godina tim se novcem finansira i terorizam.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading