SLUČAJ "METROPOL": Sud odobrio ekstradiciju australijskih državljana

Autor: Tanjug, Republika

Hronika

22.02.2018

12:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Specijalni sud u Beogradu odobrio je ekstradiciju dvojice državljana Australije Tristana Votersa i Rohana Arnolda, koji su sredinom januara uhapšeni u beogradskom hotelu Metropol zbog sumnje da su učestovali u međunarodnom švercu kokaina, rečeno je danas Tanjugu u tom sudu.

RepublikaFoto: Tanjug/printscreen

Voters ima pravo žalbe Apelacionom sudu na ovo rešenje, dok se Arnold saglasio sa izručenjem Australiji i praktično odrekao prava na žalbu, pa će njegova ekstradicija biti sprovedena po skraćenom postupku.

Konačnu odluku o izručenju obojice u svakom slučaju donosi ministar pravde Srbije, kome je Australija dostavila molbu za izručenje.

Portparol suda Bojana Stanković precizirala je za Tanjug da je krivično veće 20. januara donelo rešenja kojim je utvrdilo da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje Votersa i Arnolda nadležnom pravosudnom organu Komonvelta Australije.

Australija Votersa traži zbog krivičnih dela iz Krivičnog zakona Konomvelta: "uvoz komercijalne količine granično kontrolisane droge u Australiju", zatim "zavera za uvoz komercijalne količine granično kontrolisane droge u Australiju" i "zavera za posedovanje ilegalno uvezene komercijalne količine granično kontrolisane droge"

Arnolda traži zbog krivičnih dela iz Krivičnog zakona Konomvelta: "uvoz komercijalne kolicine granicno kontrolisane droge u Australiju", "zavera za uvoz komercijalne kolicine granicno kontrolisane droge u Australiju", zatim "zavera za posedovanje ilegalno uvezene granicno kontrolisane droge", "pokušaj da se uveze komercijalna količina granično kontrolisane droge u Australiju i pokušaj posedovanja komercijalne kolicine ilegalno uvezene granično kontrolisane droge.

Protiv rešenja o ispunjenosti pretpostavki za izručenje Voters i njegov branilac imaju pravo žalbe Apelacionom sudu u Beogradu u roku od tri dana od dana prijema pisanog otpravka rešenja, napomenula je Stanković.

RepublikaFoto: Tanjug/printscreen


Što se tiče Arnolda on se pred Specijalnim sudom u Beogradu izjasnio da želi da bude izručen Komonveltu Australije po pojednostavljenom postupku u skladu sa Zakonom o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima Republike Srbije.

Zbog toga, kako je pojasnila Stanković, protiv rešenja kojim je utvrđeno da su ispunjene pretpostavke za njegovo izručenje nije dozvoljena žalba, već će spisi biti prosledeni Ministarstvu prave na dalje postupanje.

Voters i Arnold nalaze se u u ekstradicionom pritvoru koji im je odredio Specijalni sud 24. januara, nakon prijema međunarodnog naloga za hapšenje (poternica) koji je za njima izdao INTERPOL u Kanberi.

Pogledajte kako je izgledalo hapšenje u Metropolu: 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading