PAKAO U DOMU ZA OMETENE U TUTINU: Mladića (27) tukli, silovali, smršao skoro 30 kg!

Autor: informer.rs, Republika

Hronika

15.02.2018

20:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Saša Jovanović iz Leskovca tvrdi da je njegovom sinu Marku slomljena ruka i da su ga drugi štićenici doma noću seksualno uznemiravali. Sve su to izmišljotine onih koji žele da naruše ugled doma, tvrdi direktor ove ustanove Omer Đondić

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Moj sin Marko (27) krvnički je pretučen u Domu za lica ometena u razvoju u Tutinu, gde je boravio poslednjih deset meseci. Štićenici doma su ga i više puta seksualno uznemiravali, smršao je 28 kila. Ovo za Informer tvrdi Saša Jovanović iz Leskovca, otac nesrećnog mladića.

U ispovesti za Informer Saša kaže da je umalo doživeo srčani udar kada je video povrede koje je njegov sin zadobio.

- U martu prošle godine odveo sam ga u dom i dva meseca ga nisam video jer takva su pravila tokom prilagođavanja. Kada sam ga prvi put video, primetio sam da je smršao i da se drugačije ponaša. Kada sam ga poslednji put video, umalo nisam doživeo srčani udar. Supruga i ja smo ga svukli i videli povrede po telu, bio je crven od kolena do polovine tela - kaže Saša i dodaje da je sina odmah odveo u Leskovac, gde ga je pregledao lekar.

On kaže da su Marku konstatovane višestruke povrede po telu i da su ga drugi štićenici seksualno uznemiravali.

- Ruka mu je bila slomljena, imao je ogrebotine, posekotine... Nekoliko dana je sedeo u tom domu sa slomljenom rukom. Sin mi je rekao da mu je neki štićenik kojeg zovu Trajko često ulazio noću u sobu i svlačio se, na silu ga ljubio i vadio svoj polni organ. Nije mu to samo Trajko radio, još neki štićenici su ga seksualno maltretirali - tvrdi Saša i dodaje da u dnevnim izveštajima doma, koje prave zaposleni, ne postoje podaci o golgoti koju je njegov sin prolazio mesecima.

Iako je sina privremeno uzeo iz doma iz Tutina, Saša ga tamo neće vraćati jer, kako kaže, Marko je tu zamalo život izgubio. On kaže da je obavestio svoje advokate i da je poslao dopis resornom ministarstvu i inspekciji.

- Očekujem da lekari zvanično obaveste policiju o svemu što je moj sin doživeo, a ja sam poslao dopis ministru i načelnici inspekcije. Obavestio sam i Centar za socijalni rad u Leskovcu - kaže Saša i dodaje da njegov sin noću ima košmare jer sanja one koji su ga tukli.

- U snu podigne ruke i kao da se brani. Govori: "Nemojte me, ja sam dobar, ništa nisam uradio." To najbolje oslikava ono što je tamo doživeo. Više ga tamo ne vraćam, to neka znaju svi - rekao je Saša Jovanović.

S druge strane, direktor ove ustanove Omer Đondić za Informer kaže da je reč o "nameštenoj aferi čiji je cilj urušavanje ugleda doma".

- Razumem brigu Markovih roditelja, ali njega niko nije tukao ni silovao. On je sklon samopovređivanju. Ranije je zadobio povredu ruke koju je opet obnovio. Odmah smo ga odvezli kod lekara, koji mu je zbrinuo povrede. Nekome je cilj da uruši ugled doma i da se politički obračuna sa novom upravom. Očekujemo da Marko ubrzo dođe kod nas - rekao je Đondić i dodao da u ovoj ustanovi boravi 250 štićenika, o kojima brine samo osam medicinskih sestara, jedan lekar i negovatelji.

U ovom domu incidenti su ranije bili veoma česti. Zabeleženo je genitalno sakaćenje štićenika, skakanje kroz prozor i bežanje iz ove ustanove (pogledajte okvir).

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading