LABRADOR ROKI RASTURA POSLOVE NARKO-KARTELIMA: U poseti odeljenju vodiča službenih pasa za otkrivanje narkotika (VIDEO)

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Psi koji se angažuju za ove pretrage imaju dobar lovački i tragački nagon. Uglavnom imamo nemačke ovčare i labradore, a tu su i rotvajleri i belgijski ovčari, kaže komandir Milan Abazović.

LABRADOR ROKI RASTURA POSLOVE NARKO-KARTELIMA: U poseti odeljenju vodiča službenih pasa za otkrivanje narkotika (VIDEO)

Foto: ST/Vladimir Lukić

Komanda: "Traži" je sve što je dovoljno policijskom psu-tragaču da pronađe bilo koje narkotike koje su šverceri vešto sakrili. Srpski telegraf posetio je odeljenje vodiča službenih pasa za otkrivanje opojnih materija u četi vodiča službenih pasa, PJP Policijske brigade, i na delu video kako pas labrador, zvani Roki, pronalazi drogu zahvaljući veštinama koje je razvio uz pomoć vodiča. Komandir ovog odeljenja Milan Abazović ispričao nam je sve o svojim krznenim kolegama.

Iako u četi policijskih pasa po broju dominiraju nemački ovčari, za objektive naših kamera bio je pripremljen braon labrador Roki, žućkastih očiju. Na prvi pogled delovao je kao i svaki druželjubivi labrador, iako nije skidao pogled sa svog vodiča, a na dozivanja naših reportera nimalo nije obratio pažnju.

Međutim, svoju moć i specijalne policijske veštine pokazao nam je već sledećeg trena. Njegov vodič ga je dovela do kombija u kojem je bila loptica namirisana jednom opojnom supstancom, a onda mu je rekla: "Traži" i Roki je munjevito počeo da kruži oko vozila. Detaljno ga je onjušio, propinjući se i na zadnje noge, a onda je pretražio i sva sedišta. Kada je otkrio oblast na kojem se namirisana loptica nalazi, on je tu seo, dajući prvo obaveštenje. Međutim, kada je kroz gepek došao do skrivenog predmeta, glasno je zacvileo.

Tada je došlo vreme za nagradu, ali ne u vidu hrane, već igračke. Komandir odeljenja u četi vodiča službenih pasa Milan Abazović objasnio nam je zašto se Roki nagrađuje lopticom, a ne psećim slatkišima.

- Psi koji se angažuju za ove pretrage imaju dobar lovački i tragački nagon. U takvom slučaju se ne meša hrana jer pas nju može da nađe i u toku pretrage i onda bi nastavio da jede i prestao bi da radi ono što treba. Zato se nagrađuje igračkom koju voli. Pregled vozila ide tako što se prvo uradi spoljašnji pregled, otprilike jedan krug oko automobila, i onda se prelazi na unutrašnji. Taktika pregleda zavisi i od toga da li je vozilo bilo parkirano ili u saobraćaju. Praktikuje se i uključivanje ventilacije da bi se raširio potencijalni miris skrivenih narkotika. Ni drugi jaki mirisi mu ne smetaju da nađe ono što treba. Jednom smo psu dali prljavi kamion, koji se ceo osećao na naftu, i on je uspeo da nađe drogu pored poklopca rezervoara - objašnjava Abazović za Srpski telegraf.

Komandir otkriva da psi u službu stupaju u Policijskoj brigadi na tri načina.

- Uglavnom imamo nemačke ovčare i labradore, a tu su i rotvajleri i belgijski ovčari. Njihov ulazak u jedinicu je ili iz sopstvenog uzgoja ili su to kupovine na tenderima, od uzgajivača, koje organizuje MUP, ili putem donacija. Imamo pse koji su obučeni za odbranu i napad, tragačke pse, pse za pretragu opojnih droga, kao i eksplozivnih materija. Obuka pasa za pretragu narkotika traje otprilike četiri meseca. Obučavaju se za sve vrste droga koje su nama dostupne, kako prirodnih, tako i sintetičkih. Krijumčari se uglavnom koriste time da ometaju mirise tako što ih sakrivaju uz neke prirodne začine ili neke veštačke supstance koje imaju jake mirise, jake arome, ali naši tragači budu uspešni i u tim teškim uslovima. Psi se uglavnom angažuju po pozivu i koriste se najčešće za preglede vozila, nekih otvorenih prostora, stambenih objekata ili objekata pravnih lica, a po potrebi izlaze na teren po celoj Srbiji - zaključuje komandir Milan Abazović.

Zaštita zdravlja pasa na najvišem nivou

Kako smo saznali u poseti odeljenju u četi vodiča službenih pasa, mere za zaštitu zdravlja pasa su na najvišem nivou, pa se, prema preporuci veterinara, izbegava puštanje posetilaca u njihovu prostoriju zbog bojazni da će im neko preko obuće doneti neki virus, usled čega svi psi mogu da se razbole.

Radni dan psa-tragača

Komandir Milan Abazović opisao nam je kako izgleda jedan uobičajeni radni dan psa-tragača, u slučaju da nema nikakvih intervencija na terenu.

- Postoji jutarnja rutina, a to je kada se vodič poigra sa svojim psom ili ga pusti u neki predviđen prostor. Onda sledi sređivanje njegovog boksa, četkanje psa ili kupanje, ako to dozvoljavaju vremenski uslovi, a zatim se ide s trenažnim vežbama, kako poslušnosti tako i pretrage. Što se tiče njihove ishrane, u pitanju su granule propisane od veterinara, koji prođu tender ministarstva. Veterinari kažu da ta hrana zadovoljava sve potrebe pasa, pa vodiči nemaju potrebe da brinu da li je pas dobio sve što mu treba od hranljivih sastojaka - navodi Abazović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading