KRIVIČNA PRIJAVA za Šolaka i jos 4 direktora SBB

Autor: Tanjug, Republika

Hronika

13.01.2018

08:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Protiv pet direktora SBB-a, na čelu sa Draganom Šolakom, podneta je krivična prijava zbog sumnje da su vlasnicima dečjih TV kanala "Ultra" i "Mini Ultra" za tri godine uplatili dva miliona evra manje na ime naknade za emitovanje programa.

RepublikaFoto: youtube.com/SerbiaBroadbandSBB
Draga Šolak

Pred Trećim javnim tužilaštvom u toku je pretkrivični postupak protiv nekoliko direktora srpskog kablovskog operatora SBB, predvođenih Draganom Šolakom, potvrđeno je Politici u ovoj ustanovi. 

Treće osnovno tužilaštvo, kojem su podnete dve krivične prijave protiv nekoliko direktora SBB-a, zatražilo je od policije da se prikupe podaci i saslušaju osobe koje su pobrojane u ovoj prijavi. 

Naime, rukovodstvo SBB nije želelo da dostavi tražena dokumenta, tvrdeći da je u pitanju poslovna tajna ovog preduzeća. Iako određena kompanija neku dokumentaciju čuva kao poslovnu tajnu, ovi papiri moraju biti dostavljeni istražnim organima kada je to neophodno, rečeno je u tužilaštvu za Politiku.

RepublikaFoto: youtube.com/ Crazytazserbia only
Dečiji kanal preko koga su se vršile malverzacije

Podsećamo da je Dragan Šolak već uhvaćen u muljanju kada je uzeo novo državljanstvo, o čemu smo nedavno pisali. 

List navodi da su imali uvid u račune na osnovu kojih je SBB uplaćivao novac Ultri, kao i u zahtev za kreditiranje koji je upućen Unikredit banci.

Pet direktora SBB-a sumnjiče se da su pribavili protivpravnu imovinsku korist, jer su vlasnicima dečjih TV kanala "Ultra" i "Mini Ultra" uplaćivali manju naknadu za emitovanje programa. Za samo tri godine, po proračunu sudskog veštaka kojeg je angažovao osnivač "Ultre" Ratomir Kutlešić, SBB se sumnjiči da je oštetio ovu dečju televiziju za 234, 18 miliona dinara, tačnije za oko dva miliona evra.

Reč je o naknadi koju kablovski operateri imaju obavezu da uplaćuju televizijama čiji program emituju, a koja se obračunava u odnosu na broj korisnika. Kutlešic osnovano sumnja da je broj pretplatnika SBB-a bio za nekoliko stotina hiljada veći nego što je prikazivano u mesečnim predračunima koji su mu slati.

Osim toga, osnivač "Ultre", pritisnut finansijskim nedaćama na drugom poslovnom planu, u martu 2013. prodao je SBB-u četvrtinu udela u "Ultri", pa je tako naš najveći kablovski operator postao većinski vlasnik ove televizije, koju je prošlog leta odlučio da izbaci sa liste kanala.

SBB je 25 odsto udela u "Ultri" kupio za dva miliona dinara, a veštak je proračunao da je reč o poslu vrednom 7,6 miliona evra

Na ovaj način, prema mišljenju Kutlešića, nastavljen je pritisak na njega nakon što je pokrenuo postupke pred sudom i tužilaštvom.

Takođe, u ovoj krivičnoj prijavi protiv rukovodstva SBB-a, podnetoj u julu 2016. navedeno je da je laznim prikazivanjem manjeg broja korisnika ove kablovske mreže Kutlešić doveden u zabludu u pogledu vrednosti svog udela. Kompanija SBB, prema tvrdnjama podnosioca prijave, kupila je četvrtinu "Ultre" po ceni tri puta nižoj od realne tržišne.



 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading