TRAGIČAN EPILOG: Preminula Vojvođanka koja je primila KRV INFICIRANU HIVOM

Autor: Tanjug

Hronika

11.12.2017

19:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Žena sa teritorije Južnobačkog okruga, zaražena ove godine HIV virusom putem transfuzije krvi, preminula je od posledica težine osnovne bolesti, iako su preduzete sve savremene mere lečenja, izjavio je Tanjug direktor Instituta za javno zdravlje Vojvodine (IZJZV) dr Vladimir Petrović.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Petrović je naveo da je ovo prvi slučaj transfuzije krvi zaražene HIV virusom na području Vojvodine još od 1985. godine, kada su i registrovani prvi slučajevi takve infekcije u severnoj pokrajini.

Iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine objavili su da je epidemiološka služba tog instituta u saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi Vojvodine, odmah po saznanju o dobrovoljnom davaocu krvi koji je HIV pozitivan, sprovela sva neophodna epidemiološka ispitivanja slučaja i preduzela sve neophodne mere za sprečavanja daljeg širenja infekcije.

IZJZV navodi da je pacijentkinja sa teritorije Južnobačkog okruga, u sklopu lečenja osnovne bolesti koja spada u red najtežih oboljenja, "primila krv-dar dugogodišnjeg dobrovoljnog davaoca".

- Prilikom dolaska na davanje krvi dobrovoljni davalac nije davao informacije koje bi ga privremeno ili trajno isključile iz davanja krvi, a u obaveznom skrining testiranju markera transfuzijom prenosivih infekcija, njegov dar je imao nereaktivan rezultat, te je kao takav i upotrebljen za transfuzijsko lečenje pacijenata - objašnjeno je iz IZJZV.

Ukazuje se da je prilikom narednog dobrovoljnog davanja krvi utvrđeno da je isti dobrovoljni davalac reaktivan na HIV i odmah je isključen iz daljeg davalaštva, te da je od pacijentkinje koja je primila njegovu krv iz prethodnog davanja uzet uzorak krvi i rezultat je bio reaktivan na HIV.

- Pacijentkinja je nedugo potom, nažalost, preminula od posledica težine osnovne bolesti, iako su preduzete sve savremene mere lečenja - navode iz IZJZV-a.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading