U REGISTAR PEDOFILA UPISANO 12 MONSTRUMA: Marijin zakon uzvraća udarac silovateljima dece

Autor:

Hronika

13.12.2017

08:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Marijin zakon" koji je jednoglasno izglasan u Skupštini 2013. godine između ostalog, podrazumeva formiranje posebnog registra pedofila, koji je protekle godine upisao prva četiri osuđena lica.

RepublikaFoto: pixabay.com
Pedofili upisani u Registar narednih 20 godina pod stalnim nadzorom

Kako je za Republiku navedeno iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, registar sada broji ukupno 12 lica. Tokom ove godine, još 8 osuđenika je upisano u registar koji ima za cilj zaštitu maloletnika od pedofilije. 

Sam Registar sadrži ime i prezime osuđenog, matični broj osuđenog, adresu prebivališta osuđenog, podatke o zaposlenju osuđenog, podatke od značaja za fizičko prepoznavanje osuđenog (urođene znake, tetovaže) i njegove fotografije, podatke o krivičnom delu i kazni na koju je osuđen, podatke o pravnim posledicama osude, podatke o sprovođenju posebnih mera propisanih zakonom, kao i DNK profil osuđenog. Podaci iz posebne evidencije vode se trajno i ne mogu se brisati.

Učiniocu krivičnog dela sud ne može ublažiti kaznu niti se on može uslovno otpustiti. Krivično gonjenje i izvršenje kazne ne zastarevaju za krivična dela ovog zakona koja su izvršena prema maloletnim licima.

Kome se mogu dati podaci iz Registra?

Podaci iz evidencije se mogu dati sudu, javnom tužiocu i policiji u vezi sa krivičnim postupkom koji se vodi protiv lica o kome se vodi posebna evidencija, a uz obrazložen zahtev, podaci se mogu dati i državnom organu, preduzeću, drugoj organizaciji ili preduzetniku, ako još traju pravne posledice osude i ako za to postoji opravdani interes zasnovan na zakonu.

Podaci iz posebne evidencije mogu se dati i inostranim državnim organima, u skladu sa međunarodnim sporazumom.

Državni i drugi organi, kao i pravna lica ili preduzetnici koji rade sa maloletnim licima dužni su da zatraže podatak da li je lice koje treba da zasnuje radni odnos kod njih, odnosno obavlja poslove sa maloletnim licima, upisano u posebnu evidenciju.

Osudom za krivično delo obavezno nastupaju sledeće pravne posledice koje traju 20 godina od odsluženja kazne – prestanak vršenja javne funkcije, prestanak radnog odnosa, odnosno prestanak vršenja poziva ili zanimanja koje se odnosi na rad sa maloletnim licima, zabrana sticanja javnih funkcija, zabrana zasnivanja radnog odnosa, odnosno obavljanja poziva ili zanimanja koje se odnosi na rad sa maloletnim licima.

20 godina pakla za pedofile 

Prema učiniocu krivičnog dela, posle izdržane kazne zatvora, sprovode se i posebne mere, takođe u trajanju od 20 godina posle odslužene kazne: obavezno javljanje nadležnom organu policije, zabrana posećivanja mesta na kojima se okupljaju maloletna lica (vrtići, škole), obavezno posećivanje profesionalnih savetovališta i ustanova, obavezno obaveštavanje o promeni prebivališta, boravišta ili radnog mesta, obavezno obaveštavanje o putovanju u inostranstvo. Posle isteka svake četiri godine od početka primene posebnih mera sud, koji je doneo prvostepenu odluku, odlučuje o potrebi njihovog daljeg sprovođenja. 

BORBA PROTIV PEDOFILIJE
Policijska akcija "Armagedon"  - od 2010. godine uhapšeno blizu 200 pedofila, u poslednjoj akciji od 5. decembra 2017. uhapšene dve osobe zbog posedovanja pornografskog materijala nastalog seksualnom eksploatacijom dece 
Fondacija Tijana Jurić - potpisana peticija za uvođenje doživotne kazne za silovatelje i ubice dece, prikupljeno 158.460 potpisa građana, svoj glas za promenu Krivičnog zakonika dalo i 150 zatvorenika
Marijin zakon - usvojen 2013. obezbedio da krivično delo pedofilije ne zastareva, uveden trajni Registar pedofila 
Predavanja policije u školama radi zaštite od pedofila  - u okviru programa "Osnovi bezbednosti dece" od septembra ove godine, učenici četvrtog i šestog razreda imaće priliku da na fakultativnim časovima između ostalog, uče o bezbednosti na internetu i zaštiti od pedofila

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading