UŽAS U VOJVODINI: PRIMILA KRV, PA SE INFICIRALA HIV-om

Autor: 021.rs

Hronika

11.12.2017

13:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jedna žena sa područja Južnobačkog okruga zarazila se ove godine HIV-om putem transfuzije krvi.

RepublikaFoto: pixabay.com
Žena se zarazila nakon što je primila krv od davaoca

Do infekcije je došlo tako što je pacijentkinja primila krv dugogodišnjeg dobrovoljnog davaoca, koji prilikom dolaska na davanje krvi nije pokazivao rezultate zbog kojih bi privremeno ili trajno bio isključen iz ovog procesa. U obaveznom skrining testiranju markera transfuzijom prenosivih infekcija njegova krv je imala nereaktivan rezultat, pa je upotrebljena za transfuziju, prenosi 021.rs

Poslednji put ovakav slučaj na teritoriji Vojvodine zabeležen je 1985. godine

 Ovakve situacije su veoma retke, a zbog kontrola, kako objašnjavaju u novosadskom Institutu za javno zdravlje Vojvodine, nije u pitanju propust zaposlenih, nego takozvani "period prozora". U pitanju je period koji traje od šeste nedelje do šestog meseca, a u proseku oko dva meseca, od trenutka infekcije, u kom je nemoguće utvrditi da li je osoba zaražena.

 
- Propusta u zdravstvenoj službi nije bilo, što je utvrđeno nakon sprovedenog epidemiološkog istraživanja ovog neželjenog događaja. Ni kod nas, ni u svetu, ne postoji takav test koji će u ovom periodu laboratorijski otkriti infekciju.
RepublikaFoto: pixabay.com

Drugim rečima, ako prilikom popunjavanja upitnika, koji se popunjava pre svakog davanja krvi, dobrovoljni davalac krvi ne navede da je u poslednje vreme imao neku rizičnu situaciju tokom koje se mogao inficirati (rizičan polni odnos, tetovaže, korišćenje narkotika intravenski...), kao što u konkretnom slučaju nije bilo navedeno, i ukoliko se serološkim testiranjem uzorka njegove krvi ne utvrde nepravilnosti, dar (krv) se obrađuje i po potrebi izdaje za lečenje - navode za 021.rs u Institutu.

 U ovoj ustanovi dodaju da ne postoji bojazan da neko od građana bude inficiran putem transfuzije krvi ovog dobrovoljnog davaoca. Zdravstveni radnici su obavestili davaoca o njegovoj infekciji, nakon što je utvrđeno da je pacijentkinja inficirana putem transfuzije.
 
Kako kažu, dešava se retko, u svetu i kod nas, da dobrovoljni davalac ne prepozna ili ignoriše rizike u svom ponašanju i odluči se da donira krv, neposredno nakon rizične situacije, a u "periodu prozora".
 
- Kako smo svesni da i u 21. veku, još uvek, i dalje postoji mogućnost prenosa HIV-a i ovim putem, zdravstveni radnici konstantno, kontinuirano tokom različitih oblika edukacija, ali i obraćanjem preko različitih vrsta medija, svim građanima skreću pažnju da ustanove za transfuziju nisu mesto na kome treba proveravati svoje zdravstveno stanje, kontrolisati rizčna ponašanja, vezano za HIV, sifilis i virusne hepatitise.

Širom Pokrajine postoji dovoljan broj zdravstvenih ustanova, dovoljan broj testova, gde građani tokom cele godinu mogu besplatno i anonimno uraditi navedene analize - zaključuju u Institutu. 

 
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading