Presavili tabak: TUŽE BLIC ZBOG NAVODA O KRAĐI LUBARDINE SLIKE!

Autor: Tanjug

Hronika

26.10.2017

10:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministarstvo kulture saopštilo je da podnosi žalbu Savetu za štampu protiv dnevnih novina Blica, zbog, kako navode, "kršenja novinarske etike" u tekstovima o navodnom nestanku slike Petra Lubarde "Indistrijalizacija".

RepublikaFoto: Tanjug
Ministarstvo tuži Blic zbog "kršenja novinarske etike"

Ministarstvo navodi da Blic "već četiri dana uznemirava javnost izmišljotinama" da je ta slika "nestala", "ukradena" ili da je u pripremi bilo krivično delo njenog protivpravnog prisvajanja i da zbog kršenja novinarske etike podnese žalbu Savetu za štampu protiv ovog lista "dnevnih novina tabloidog formata koje širenjem lažnih informacija, insinuacija i spekulacija o sudbini pomenutog dela danima obmanjuju i uznemiravaju javnost".

Uz to Ministarstvo kulture i informisanja objašnjava kako ono nema nadležnosti nad umetničkim delima koja nisu proglašena za kulturno dobro, da nema bilo kakvih nadležnosti nad Domom sindikata, niti je nadležno za privatizaciju društvenih objekata, a samim tim ni za vrednosti koje se eventualno u njima nalaze. "Predmetno umetničko delo nalazi se u Domu sindikata već oko 50 godina i nikada nijedna vlast, ni ustanova kulture, nijedan ministar nisu je proglasili kulturnim dobrom, niti su ustanovili koje je stanje slike" kaže se u saopštenju.


Uz to, dodaju, da su na zahtev ministarstva kustos Svetlana Mitić i konzervator Biljana Šipetić iz Muzeja savremene umetnosti 12. oktobra 2017. godine obišle Dom sindikata kako bi utvrdile kako je smestena i zaštićena slika Petra Lubarde. 

Navodi se da su one konstatovale da je delo adekvatno zaštićeno, uvijeno u višeslojnu foliju, kao i u platno koje ima protivpožarnu zaštitu. Ocenile su i da se delo ne nalazi u alarmatnom stanju, ali su preporučene mere bolje zaštite. 

- Ostaje otvoreno pitanje zbog čega nadležni iz Muzeja savremene umetnosti prilikom prethodnog utvrđivanja stanja 2014. godine nisu pokrenuli postupak da slika „Industrijalizacija" dobije status kulturnog dobra. Ponavljamo, to je jedina ustanova kulture koja ima pravo i isključivu nadležnost da to učini - rečeno je u saopštenju.

Kako kažu Blic je propustio da svojim čitaocima i najširoj javnosti objasni kako je došao u posed informacije da se slika "Industrijalizacija" iz 1959. godine, dimenzija 290x690 centimetara ne nalazi u Domu sindikata u prostoru scenske kule i dodaju da su na pitanje Blic-a 18. oktobra "gde se trenutno nalazi slika ''Industralizacija" Petra Lubarde koja je do nedavno bila u Domu sindikata" istog dana odgovorili da se slika nalazi u prostoru scenske kule u Domu sindikata. 

Uprkos tome Blic je 23. oktobra na naslovnoj strani objavio da je nestala, ukazuju u Ministarstvu i dodaju da niko od predstavnika tog dnevnog lista nije došao da proveri da li je slika tu. 


Dodaju i da je u ponedeljak, 23. oktobra, najšira javnost uključujući i prisutnu novinarku Blica mogla da se uveri da se slika nalazi upravo na tom mestu.

Smatraju i da Blic ostaje dužan i svojim čitaocima i celokupnoj javnosti odgovor na pitanje na osnovu kojih i čijih informacija su te dnevne novine došle do zaključka da je N.N. lice "htelo da otme sliku" i pozivaju Blic da svoja saznanja "o zakulisnim radnjama" prenese institucijama koje su za to nadležne, u čemu će imati svesrdnu podršku Ministarstva, navedeno je u saopštenju.

Dnevni list Blic je pre par dana objavio da je Slika Petra Lubarde "Industrijalizacija" koja se u holu dvorane Doma sindikata u Beogradu nalazila se od 1961. godine, nestala tokom renoviranja ovog objekta koji je pre nekoliko meseci dobio novog gazdu - firmu "MCF Megakom film. 

Porema navodima "Blica" firmu "MCF Megakom film uzela je u zakup Dvoranu Doma sindikata na narednih trideset godina, a promena vlasnika nametnula je pitanje ko je vlasnik Lubardine slike- dražava, Savez sindikata ili zakupac. 

Upravo na ovoj nedoumici Blic je preneo navodne spekulacije u umetničkim krugovima o mogućoj nameri da Lubardina slika bude prodata na crnom tržištu.

Blic kao sumnju da je reč o mogućim zakulisnim radnjama oko sudbine Lubardinog dela, navodi da je Ministarstvo kulture čekalo gotovo mesec dana da odgovori na pitanje premijerke Ane Brnabić gde je Lubardina slika. Sa tim pitanjem, kako je pisao ovaj list premijerki se obratila predsednica Skupštine Maja Gojković.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading