KAKO ZAPRAVO FUNKCIONIŠU TELEFONI

Autor: Republika

Razonoda

26.04.2018

00:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Telefon je reč Grčkog porekla koja znači udaljen. To je uređaj za komunikaciju na daljinu, koji se koristi tako što prima i prenosi zvuk (uglavnom ljudski glas) sa jednog mesta na drugo i obratno. Većina telefona radi tako što prenosi električni signal preko složenog sistema telefonskih mreža koji dozvoljava komunikaciju skoro bilo kojeg korisnika telefona sa skoro bilo kojim drugim.

RepublikaFoto: pixabay.com
Većina telefona radi tako što prenosi električni signal preko složenog sistema telefonskih mreža

Postoje tri osnovna načina kojim se neki korisnik telefona povezuje na telefonsku mrežu:

  • tradicionalni (fiksni telefon), koji je povezan kablovima sa jednom određenom fizičkom lokacijom;
  • bežični i radio-telefoni, koji koriste ili analogne ili digitalne signale;
  • satelitski telefoni, koji koriste telekomunikacione satelite; 

Postoje i VoIP veze (iz engleskog Voice over IP što znači Glas preko Internet protokola) koje se koriste Internet vezom. Za sada se ove veze ostvaruju preko tradicionalnih bakarnih parica.

Između krajnjih korisnika, povezivanje se može vršiti preko bakarnog ili/i optičkog vlakna, mikro-talasa, satelitske veze ili kombinacijom ovih.

Doskora, kad bi se reklo telefon, uglavnom bi se mislilo na fiksni telefon. Bežični i mobilni telefoni su sada ustaljeni širom sveta, pri čemu se od mobilnih telefona čak očekuje da će na kraju potpuno zameniti "tradicionalne", fiksne telefone. Za razliku od mobilnih telefona, bežični se uglavnom smatraju "fiksnim" telefonima, jer imaju domet uglavnom od nekoliko metara ili nekoliko desetina metara i uglavnom se povezuju na baznu stanicu koja je potom povezana kablovima na fiksnu telefoniju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading