APPLE PRIZNAO: Namerno usporavamo rad starih iPhone-a - EVO KAKO!

Autor:

Razonoda

23.12.2017

00:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dolaskom novih telefona, korisnici se često žale na sporiji rad starijih generacija. Mnogi smatraju kako tehnološke kompanije namerno usporavaju stare uređaje kako bi brže prodali nove generacije, a Apple je nedavno i priznao kako usporava rad starih iPhone-a.

RepublikaFoto: pixabay.com
Usporeni 5s - to je da biste počeli da razmišljate o najnovijem iPhone-u

Naime, korisnici Reddit-a primetili su kako Apple namerno usporava stare iPhone uređaje s baterijama manjih kapaciteta. Dok su korisnici iPhone-a tokom godina iskusili razna usporavanja usled razvoja iOS sistema, danas postoje dokazi kako Apple smanjuje brzinu procesora kada se kapacitet baterije mobilnog pogoršava.

Geekbench-ov programer Džon Pul analizirao je performanse za iPhone 6S i iPhone 7, pa je došao do zaključka kako Apple-ova ažuriranja iOS operativnih sistema 10.2.1 i 11.2.0 predstavljaju pretnju ovim uređajima. 

Operativni sistem 10.2.1 dizajniran je kako bi smanjio slučajno otključavanje iPhone-a 6 i iPhone-a 6S. Čini se kako ova Appleova nadogradnja usporava CPU, dok sistem 11.2.0 predstavlja sličnu pretnju za iPhone 7 uređaje sa starijim baterijama.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Razmišljate o novom iPhone-u?!

Međutim, pojedini korisnici Reddit-a navode kako su im se performanse i brzine CPU-a vratile u normalu nakon zamene baterija. Džonovi izvještaji su posebno zabrinjavajući, jer svako usporavanje iPhone-a može dovesti vlasnike do nadogradnje kompletnog uređaja, umesto što bi samo trebalo da zamene bateriju. 

- Mnogi korisnici će početi da misle kako je njihov telefon spor i kako bi trebalo da ga zamene, a ne da zamene samo bateriju - kaže Pul.

Iz kompanije Apple prokomentarisali su Pulove nalaze i, u suštini, potvrdili kako usporavaju stare iPhone uređaje.

Apple kaže kako je prošle godine uveo nove funkcije u iOS-u za uređaje iPhone 6, iPhone 6S i iPhone SE, koje ponekad namerno smanjuju performanse uređaja kako bi olakšale rad s problematičnom baterijom. Time navodno zaustavljaju iznenadno gašenje telefona. Istu opciju Apple je ove godine proširio i na iPhone 7, a kažu kako sličnu podršku planiraju da pruže i drugim uređajima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading