VIRUSI SE IGRAJU SA VAŠIM PRIVATNIM STVARIMA jer pravite ove greške!

Autor: Republika

Razonoda

21.11.2017

03:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Apsolutnu sigurnost od hakerskih napada, virusa i drugih online pretnji možemo očekivati jedino ako se potpuno isključimo s interneta, a do tada možete preduzeti sve da ne činite neke od čestih grešaka.

RepublikaFoto: pixabay.com
Hakerski napadi sve češći

Iako ne možemo biti apsolutno sigurni od hakerskih napada, virusa i drugih digitalnih napada (osim ako se potpuno isključimo od svega), ono što možemo preduzeti je da smanjimo broj grešaka koje svakog dana radimo. 

Ostavljamo kamere nezaštićene

Web kamere na kućnim računarima i laptopovima omogućuju da budemo jednostavno u kontaktu s najbližima, ali one se mogu i da budu hakovane kako bi vas netko potajno snimao. Istina, većina nas nema razloga da strahuje da bi se našli na meti hakera koji bi baš to hteli da vam urade, ali opasnost postoji. Najjednostavniji način odbrane je i najučinkovitiji. Sve što treba da uradite je da stavite ljepljivu traku preko kamere kad je ne koristite. Tu su i aplikacije koje će vam reći da neko pokušava da pristupi  vašoj kameri. Tako se i na fotografiji koju je prošle godine objavio Mark Zakerberg vidi da prenosnik iza njega ima prekrivenu web kameru.

Ostajemo ulogovani na svim mrežama

Mnogi od nas koriste Facebook, Twitter, Instagram i ceo niz drugih društvenih mreža, ali i raznih online servisa poput Steama ili Origina za igre. Naravno, kako ih svaki dan više puta proveravamo, ne želimo svaki put da upisujemo podatke za prijavu i ostajemo ulogovani, ali i izloženi napadima. Ključno je da budete sigurni da ste vi jedini s pristupom vašim računima, a za većinu možete proveriti aktivnost. Verovatno najvažniji za mnoge je Google, a odlaskom na: myactivity.google.com/myactivity - možete da vidite sve aktivnosti s vašim profilom.

Mobilne telefone ostavljamo nezaštićene

Velik broj ljudi i dalje ne koristi PIN, uzorak ili otisak prsta kako bi zaključali telefon. Ako vam neko uđe u telefon, skoro sve vaše mreže su otvorene za nekog ko želi da objavi nešto na vašem Facebook profilu, da pročita poštu ili naruči nešto online. 

Svuda koristimo iste lozinke

Razlog je jasan, niko ne želi da pamti različite lozinke za svaku mrežu, međutim ako vam je sigurnost važnija odlučićete se na različite lozinke za svaku mrežu. Duža lozinka, poželjno s frazom koju ćete lako zapamtiti, je bolje rešenje koje će i lakše izdržati pokušaj napada. Ako vam je teško da pamtite lozinke, postoje razne aplikacije koje će to činiti za vas.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading