PRESUDA: FBI ne mora da otkrije kako je hakovao iPhone!

Autor: informacija.rs

Razonoda

04.10.2017

02:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki federalni sud je u subotu doneo presudu da FBI ne mora da otkrije koga je i za koliko novca angažovao da hakuje iPhone 5C teroriste Sajeda Faruka.

RepublikaFoto: pixabay.com
Apple nije hteo da pomogne FBI-ju da dođe do podataka iz telefona terorista

Ovaj iPhone postao je predmet kontroverzi i pravnog spora između kompanije Apple i FBI kada je kompanija odbila da pomogne birou da razvije backdoor da bi došao do podataka sa telefona koji je pripadao Faruku Sajedu i njegovoj ženi, koji su učestvovali u terorističkom napadu u kome je stradalo 14 ljudi, u San Bernardinu, u Kaliforniji, decembra 2015.

Američko Ministarstvo pravde podnelo je federalnom sudu tužbu protiv Applea kako bi prisililo kompaniju da napravi mobilni operativni sistem sa backoorom, čemu se Apple oštro protivio zbog rizika kojem bi zbog takvog operativnog sistema bili izloženi korisnici.

Zaobilaženje iPhone-ovog sigurnosnog sistema

Međutim, ubrzo posle toga, američke vlasti su se povukle iz slučaja kada je firma koju je angažovao FBI pokazala agentima biroa kako da zaobiđu sigurnosni sistem iPhonea.

Tri medijske organizacije, Associated Press, Vice News i USA Today, u septembru 2016. su podnele tužbu pozivajući se na Zakon o slobodi informacija, tražeći da sud naloži FBI da objavi informacije o metodi pomoću koje je hakovan iPhone teroriste. Zbog toga što nije bilo jasno na koliko se telefona ovaj metod mogao iskoristiti, kao i da li bi ga FBI mogao koristiti i u budućnosti, tužitelji su tražili da biro objavi informacije koje bi bile relevantne za javnost i stručnjake za bezbednost iz celog sveta.

Federalni sud je doneo presudu u subotu prema kojoj bi otkrivanje takvih informacija moglo biti rizično po firmu koja je pomogla FBI jer ona možda nema zaštite od sajber napada koje ima FBI i može postati predmet visokoprofilnih napada nezavisnih i napadača koje deluju pod pokroviteljstvom država. Sud smatra da je firma koja je pomogla birou možda manje sposobna od FBI da zaštiti sebe i svoje podatke od sajber napada. To bi, prema mišljenju suda, moglo da dovede u opasnost sisteme firme i važne informacije o ovoj tehnologiji.

Cena hakovanja ostaje tajna

Sud je odbio i zahtev tužitelja da FBI otkrije koliko je platio alat, iako je direktor FBI Džejms Komi ranije izneo podatak da je FBI ova usluga koštala oko milion dolara. Otkrivanje cene odredilo bi vrednost tehnologije i pomoglo protivnicima da procene da li FBI može da koristi ovu tehnologiju za pristup šifrovanim uređajima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading