FBI UPOZORAVA: Kriminalci prazne bankomate po svetu - OPREZ!

Autor:

Razonoda

16.08.2018

01:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sada su sajber kriminalci najavili organizovane napade na bankomate širom sveta kako bi skinuli milione dolara sa računa korisnika, upozorio je FBI.

RepublikaFoto: pixabay.com
Ceo svet u panici

Poverljivo upozorenje koje je poslato bankama potvrdilo je da šema, zvana “ATM pražnjenje”, može da se izvede za samo par sati najverovatnije vikendom kada su banke zatvorene. Plan podrazumeva klonirane platne kartice sa hakovanjem bankinok platnog procesora kako bi se obezbedio pristup fondovima bandama koje se bave sajber kriminalom.

- U prošlosti su napadi bili usmereni ka malim do srednjim finansijskim institucijama, koje imaju manje ili slabije programe kontrole i odbrane od sajber kriminalaca, odbranu budžeta ili je reč o nekim drugim slabostima preduzeća. FBI očekuje da se ovakve aktivnosti povećaju i postanu redovna pojava u budućnosti, saopšteno je iz FBI.

RepublikaFoto: pixabay.com

Sličan napad prijavljen je prošlog meseca i tom prilikom ukradeno je 2,4 miliona dolara iz Nacionalne banke u Bleksburgu. Tom prilikom bilo je napadnuto na stotine bankomata širom Amerike. 2016. godine u akciji koja je izvedena na Tajlandu, državna banka je izgubila 360.000 dolara sa bankomata širom zemlje.

- Virtualno su sve operacije koje su uključivale bankomate bile pokrenute za vikend, najčešće odmah pošto bi banke zatvorile platni promet u subotu. Ovaj napad 2016. godine započeo je u subotu, a završio se u ponedeljak kada je bio državni praznik pa su banke bile zatvorene više od dva dana nakon što je pljačka počela, rekao je ekpert za sajber bezbednost Brajan Krebs.

Kako bi obezbedili maksimalne isplate tokom ovakvih napada, hakeri često uklone kontrole za sprečavanje prevare kao što je dozvoljeni minus. Ovo im omogućava da isprazne sav novac koji se nalazi u bankomatu. FBI savetuje bankama da provere njihove sigurnosne sisteme, da apdejtuju softvere i instaliraju jaču zaštitu kad god je to moguće.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading