U Ugandi će ljudi plaćati POREZ na korišćenje društvenih mreža?!

Autor: pcpress.rs

Razonoda

05.06.2018

00:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Stanovnici Ugande koji koriste društvene mreže će po novom zakonu biti prinuđeni da plaćaju poseban porez, što se tumači kao pokušaj vlade da ograniči slobodu na internetu.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Pored onih koji koriste WhatsApp platformu, porez će plaćati i korisnici Facebook-a i Twitter-a, a takse će se naplaćivati na dnevnom nivou, kako određuje kontroverzni zakon koji je predložen 31. maja. Predsednik Ugande, Yoweri Museveni, izjavio je da je ova mera bila neophodna kako bi se sprečilo širenje lažnih vesti, te dezinformacija, na pomenutim platformama, a istakao je da je državnim organima poznato ko širi poruke mržnje. On ovaj zakon vidi kao disciplinsku meru za neposlušne građane, a kritičari vlade kažu da se radi o pokušaju da se ućutka opozicija koja negoduje zbog toga što je Musevini još uvek na čelu države.

Naime, on je na vlasti već 32 godine, a nedavno je uticao na promenu zakona koji bi ga sprečavao da se ponovo kandiduje 2021. godine, a zbog starosne granice. Za građane koji zarađuju manje od jednog dolara dnevno, novi porez će predstavljati opterećenje koje bi moglo da utiče na to da odustanu od društvenih mreža, što znači da neće imati priliku da se informišu o onima koji kritikuju vladu.

Novi zakon bi trebalo da stupi na snagu u julu, te predstavlja deo rastućeg trenda u okviru kojeg vlade pokušavaju da utiču na slobodu govora, a naročito na internetu. Slični zakoni postoje i u Tanzaniji i Keniji, gde blogeri plaćaju veće poreze od običnih građana, te se za ono što se definiše kao dezinformacija plaćaju ogromne kazne.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading