Microsoft uporno gura Windows 10, iako je sedmica bez konkurencije

Autor: Republika

Razonoda

18.04.2018

02:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tržišno učešće Windowsa 10 se povećava širom sveta, ali uprkos ponekad agresivnom pritisku koji je Microsoft implementirao kako bi korisnike naterao na nadogradnju, Windows 10 i dalje ima problema da se na tržištu takmiči sa svojim prethodnikom - Windowsom 7.

RepublikaFoto: pixabay.com


Prihvatanje Windowsa 10 se poboljšava, ali trenutno Windows 7 i dalje predstavlja najčešće korišćeni desktop operativni sistem na globalnom planu.

Ovo je svakako zabrinjavajuće za Microsoft zbog dva razloga. Prvo, što duže Windows 7 bude vodeći desktop operativni sistem, teže će softverskom gigantu biti da Windows 10 načini preferiranim izborom za sve korisnike. Windows 7 se i dalje smatra dobrim izborom od strane mnogih korisnika, a nadogradnja na Windows 10 ne predstavlja opciju za njih.

Drugo, sa približavanjem prestanka podrške za Windows 7, Microsoft bi mogao da se suoči sa onim što je imao kod Windowsa XP. Kada kompanija prestane da donosi sigurnosne zakrpe za Windows 7 u januaru 2020, svi oni koji su još uvek na ovoj platformi biće izloženi sigurnosnim napadima. A postojaće veliki broj ovakvih korisnika, s obzirom na to da Windows 7 trenutno ima tržišni udeo od oko 40 procenata. 

Windows 7 i dalje dobro radi svoj posao

Povratak na Windows 7 mnogi korisnici smatraju dobrim izborom, a postavlja se pitanje zbog čega se ovo dešava. Windows 10 donosi veliki broj poboljšanja na skoro svim poljima, pa je pitanje zbog čega korisnici ne vrše nadogradnju? 

Odgovor je zato što tim korisnicima ne treba ništa više od onoga što Windows 7 nudi. Ili bar oni tako smatraju.

Značajan deo Windows zajednice zanimaju osnovne radnje, poput pretraživanja veba, provere elektronske pošte i gledanja filmova ili slušanja muzike. Windows 7 nije izuzetak i iako mu nedostaju naprednije funkcije koje donosi Windows 10 verzija, Windows 7 i dalje veoma dobro služi svojoj nameni.

Glavni nedostatak: sigurnost

Jasno je je da Windows 7 može da pokreće Win32 softver, ali s druge strane, kada se koristi za pretraživanje interneta i druge jednostavne stvari ovo nije ono što predstavlja razliku tokom korišćenja platforme.


I dok se operativni sistem iz 2009. godine može smatrati pravim izborom kada se razmatraju korisnikove potrebe iz ove perspektive, isto se ne može reći i za sigurnost u poređenju sa Windowsom 10.


Očigledno je da je Windows 10 bezbedniji izbor, a operativni sistem dolazi sa tehnologijama koje štite korisnike čak i kada obavljaju osnovne radnje na njemu. S druge strane Windows 7 ne predstavlja najugroženiju platformu, a eksterne aplikacije, kao što su Google Chrome i antivirusi, mogu pomoću pri dodavanju dodatnog sloja sigurnosti kada je to potrebno. Sa izborom pravih aplikacija i osnovnim znanjem računara, Windows 7 bi mogao biti težak za probijanje kada je sigurnost u pitanju.

Postojeći tržišni udeo Windowsa 7 od 40+ procenata je pravi dokaz da mnogi korisnici i dalje ne smatraju Windows 10 najboljim izborom, prvenstveno zbog toga što njihov aktuelni operativni sistem radi sve ono što im je potrebno.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading