HAKERI NAPADAJU I PREKO OVIH UREĐAJA!

Autor:

Razonoda

17.04.2018

00:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U nameri da pristupe korporativnim računarskim sistemima, hakeri sve češće napadaju internet stvari poput klima uređaja i CCTV kamera.

RepublikaFoto: pixabay.com
Hakeri nas urnišu sa svih strana

Internet stvari su kombinacija hardvera, softvera i aplikacija koja povezuje predmete iz našeg svakodnevnog života koji su opremljeni senzorima, procesorima i uređajima za komunikaciju.

Tačnije, ovaj pojam se odnosi na uređaje koji su povezani na internet i putem kojih je moguća razmena podataka. 

Izvršna direktorka kompanije Darktrace Nikol Igan rekla je da postoji mnogo takvih uređaja od termostata, rashladnih sistema, klima uređaja do bežičnih zvučnika koje ljudi nose sa sobom, što je potencijalna (nezaštićena) meta hakerskih napada, piše Business Insider. 

RepublikaFoto: pixabay.com


Ona je kao primer navela slučaj na kom je njena firma radila. U jednom kazinu hakerski napad izvršen je na termometru u akvarijumu. 

Hakeri su uz pomoć termostata pristupili mreži, a zatim i bazi podataka odakle su i prikupili potrebne informacije, prenosi b92.net.

Robert Hanigan, bivši direktor britanske obaveštajne agencije za praćenje elektronskih komunikacija GCHQ, prisustvovao je panelu potvrdivši da je napad na internet stvari rastući problem za kompanije. 

- Znam za banku koja je bila hakovana preko CCTV kamera - rekao je Hanigan dodajući da je problem što takvi uređaji i dalje rade.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading