Evo kako nam sajber lopovi kradu podatke iz kompjutera!

Autor: Republika

Razonoda

08.01.2018

02:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sigurnosni propust u Intelovim procesorima doveo je do redizajna kernela za Windows i Linux sisteme. Programeri su u prethodna dva meseca bili zauzeti pokušavajući da "zakrpe" propust u sistemu virtuelne memorije Linux kernela kako bi sprečili hakere da iskoriste grešku i pristupe lozinkama, sigurnosnim ključevima i ostalim fajlovima koji su keširani sa diska.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Softverski apdejt koji će rešiti hardverski bug na Intelovim procesorima dovešće do usporavanja Windows i Linux računara, javlja "The Register". Kerneli u operativnim sistemima inače imaju kompletnu kontrolu nad čitavim sistemom i povezuju aplikacije sa procesorom, memorijom i drugim hardverom na računaru.

U njihovom izveštaju se navodi da je informacija o problemu bila strogo čuvana tajna između prodavaca hardvera i softvera, kao i da su patch-evi za Linux kernel sadržali komentare koji će hakere sprečiti da otkriju tačnu ranjivost sistema.

Bug navodno postoji na većini Intelovih procesora koji su proizvedeni u poslednjih deset godina, što znači da će mnogi sistemi morati da se odmah ažuriraju na najnovije verzije.

Problem je povezan sa načinom na koji regularne aplikacije i programi mogu da otkriju sadržaj koji je zaštićen u kernelovim delovima memorije. Naime, Intelovi procesori omogućavaju hakerima da zaobiđu kernelovu zaštitu, pa svako može pristupiti sadržaju koji se nalazi u njegovoj memoriji.

Kako bi ovo sprečili, Linux programeri su izdvojili memoriju kernela od procesa i programa koje korisnik koristi. Ovo rešenje nazvano je "Kernel Page Table Isolation", ali programeri ističu da to dovodi do usporavanja performansi računara, piše telegraf.rs

"The Register" ističe da su usporavanja između pet i 30%, u zavisnosti od tipa Intelovog procesora.

Apple je već delimično rešio problem softverskim apdejtom koji se pojavio prošlog meseca, dok će Microsoft rešenje za Windows 10 izbaciti vrlo brzo. Međutim, još uvek nije poznato koliko će ova rešenja tačno uticati na performanse računara korisnika širom sveta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading