Svetski arheolozi u legijskom logoru Viminacijum

Autor: Republika

Razonoda

05.09.2018

02:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svetski Limes kongres, jedan od najvažnijih kongresa o arheologiji u Evropi, okupio je u Viminacijumu više od 400 svetskih istraživača iz 45 zemalja, koji se bave vojnom istorijom rimskog carstva. Kongres je svečano otvoren na Filološkom fakultetu u Beogradu izložbom "Rimski limes i gradovi u Srbiji".

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ

Nakon otvaranja učesnici su se preselili u Arheološki park Viminacijum gde će narednih deset dana predstaviti rezultate svojih istraživanja u vezi sa ustrojstvom i strategijom rimske vojske, ali i osetiti legionarski način života u rekonstruisanom legijskom logoru.

- Odluka da Viminacijum bude domaćin najvećeg evropskog arheološkog kongresa "Limes" velika je čast za Srbiju i priznanje o vrednosti ovog arheološkog lokaliteta nekada najmoćnijeg carstva. Od više od 40 rimskih logora (među kojima su bili i Londinijum, ispod današnjeg Londona, Mediolanum, ispod Milana, Singidunum, ispod Beograda) jedino je sačuvan Viminacijum, nekada glavni grad provincije Gornje Mezije i među značajnijim vojnim logorima na Dunavu.

- U logoru se nalazilo oko 6.000 legionara i još šest stotina konjanika, a sam logor se prostire na 16 hektara ispod zemlje. Zahvaljujući Viminacijumu Srbija ima svetsku arheološku ekskluzivu, a ne mogu ni da pretpostavim koliko nas još spektakularnih otkrića čeka - rekao je povodom početka Kongresa direktor Arheološkog instituta SANU Miomir Korać.

Na Kongresu će do 9. septembra najpoznatija imena struke imati priliku da rekonstruišu način života ljudi koji su živeli u na granicama jednog od najvećih carstava u istoriji sveta.

Zašto su i kako tamo živeli, kakva je bila arhitektura građevina u kojima su živeli, kako su uređivali svoja društva, kako su zarađivali i šta su proizvodili, šta su jeli i pili, u koje su bogove verovali, kako su se odnosili prema ženama u društvu, koje su čudne navike imali, ali i kako su i zašto nestajali, samo su neke od tema Kongresa.

Posle Limesa, rimski vojni logor biće na raspolaganju svim posetiocima i turistima koji će imati jedinstvenu priliku da kroz smeštaj u logoru i vojni poligon dožive istinsko iskustvo legionara iz I veka nove ere nekada najmoćnije imperije sveta.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading