Tri fenomenalna kućna eksperimenta za kraj leta

Autor: Republika

Razonoda

17.08.2018

02:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Da li je moguće izolovati DNK u svojoj kuhinji ili se poigrati sa Njutnovim zakonima uz pomoć kukuruza? Naučni centar Fenomen otkriva nekoliko eksperimenata sa kojima će kraj ljetnjeg raspusta postati najveća naučna zabava!

Foto: Promo foto

Zabavna strana nauke, naročito ona koju je moguće izvesti i kod kuće, odličan je način da se prekrate poslednji dani letnjeg raspusta. Iz naučnog centra Fenomen, koji nove polaznike prima već od septembra, stižu tri naučna eksperimenta za čije izvođenje mališanima i njihovim roditeljima nisu potrebne laboratorije i skupa naučna oprema. Naprotiv, svaki od ovih eksperimenata može da se izvede uz pomoć sastojaka i predmeta koje svakodnevno koristimo.

Fluid koji prkosi Njutnovim zakonima

Osim što je veoma ukusan i hranljiv, zbog čega je neizostavan u brojnim kulinarskim čarolijama širom sveta, kukuruz ima još jednu dobru osobinu, savršen je za raznorazne aktivnosti koje mališane mogu da uvedu u svet nauke! Sastojci koji su potrebni za pravljenje jednog ne-njutnovskog fluida su upravo oni koje svakodnevno koristimo – to su kukuruzni skrob i voda!

U posudu sipajte 200gr kukurznog skroba i dve čaše vode. Sve to mešajte polako dok kukuruzni skrob sasvim ne upije svu vodu koju ste sipali. 
Ukoliko se na površini smese pojavi višak vode, slobodno dodajte još malo kukuruznog skroba. Kada je mešavina spremna trebalo bi da ste u mogućnosti da zgrabite komad smese i oblikujete je stiskom ruke. 
Međutim, odmah po prestanku delovanja sile ona će da se vrati u tečno stanje!
Da li ste uspeli u tome? Onda čestitamo – dok ste se poigravali sa ovim ne-njutnovskim fluidom istovremeno ste se poigravali i sa zakonima fizike!

Napravite ekološku lava lampu!

Da li ste ikada želeli da imate lava lampu? Evo jednostavnog načina kako da napravite sami svoju preko leta koristeći par recikliranih stvari koje imate kod kuće.


Za ovaj eksperiment potrebno je:
•    Flaša (Bilo da je u pitanju obična plastična flaša koju biste inače 
bacili, staklena flaša koja vam više ne treba ili tegla. Otpad je jedan od najvećih ekoloških problema današnjice, a na ovaj način sprečavamo da on dođe na deponije ili još gore da završi u nekom ekosistemu.)
•    Šumeće tablete vitamina C
•    Boja za hranu
•    Ulje

Sipajte vodu do polovine flaše i u nju ubacite nekoliko kapi boje za hranu, u zavisnosti od toga koje boje želite da bude vaša lava lampa. 
Sve to zajedno promešajte ili promućkajte, kako bi se voda i boja za hranu sjedinile. Zatim dolijte ulje, ali tako da flaša ne bude sasvim puna, već da budu ispunjene najviše tri četvrtine. Ukoliko ste spremni za naučni šou program, vreme je da dodate jednu šumeću tabletu i uživate u lampi koja izbacuje jedinstvenu lavu  u boji!
Šta se ovde zapravo desilo? Ulje je lakše od vode pa se prilikom dosipanja u flašu ono nalazi gore, a voda dole. Kada dodate i šumeću tabletu, ona zbog svoje težine pada na dno i kreće da reaguje sa vodom. 
Veliki obojeni mehuri kretaće se do ulja, zatim padati dole i tako u krug.

Važno: kada ubacite šumeću tabletu vitamina C, nemojte da zatvarate flašu. Naime, pritisak u flaši raste i može se desiti da flaša pukne ukoliko je zatvorite.

Izolovanje DNK u tvojoj kuhinji

Dezoksirobonukleinska kiselina (DNK) je makromolekul u okviru kog živa bića čuvaju svoj genetički materijal (izuzev nekih virusa kojima u tu svrhu služi ribonukleinska kiselina RNK). Međutim, ukoliko mislite da je za izdvajanje DNK iz ćelija potrebna skupa laboratorijska oprema ili teško dostupne hemikalije, grešite. Ono što je neophodno za jedan takav neverovatan postupak može se naći u većini domaćinstava!

Za ovaj eksperiment potrebno je:
•    oko 50 g kivija, banana, jagoda ili crnog luka
•    kuhinjska so
•    deterdžent
•    destilovana voda (može se kupiti u bolje snabdevenim prodavnicama i 
apotekama)
•    96% etanol (može se kupiti u bolje snabdevenim prodavnicama i 
apotekama)
•    blender
•    levak
•    filter papir (za ovu priliku može poslužiti papir iz automata za 
espreso kafu, pa čak i nekoliko puta presavijen kuhinjski ubrus)
•    nekoliko epruveta

Pripremite rastvor od 5g NaCl (kuhinjska so), 20ml deterdženta i 200ml destilovane vode. Očistite i na sitne komadiće iseckajte plod bilo kog navedenog voća/povrća, ubacite u blender i prelijte sa 200ml napravljenog rastvora – potrebno je da kao krajni rezultat dobijete homogenu smesu, koju potom pomoću filter papira i levka treba da profiltrirate. Oko 1ml dobijenog filtrata odmerite u epruvetu i preko toga dodajte trostruku količinu etanola. Zatim epruvetu dobro promućkajte i sačekajte da se desi naučna magija! Primetićete kako se posle mućkanja u epruveti vide končaste strukture DNK molekula!

Tokom ovog eksperimenta uz pomoć blendera uspešno ćete razbiti ćelijsku membranu, kao i membranu jedra unutar same ćelije. Dodavanjem kuhinjske soli povećava se rastvorljivost DNK u vodi, deterdžent služi da naruši strukturu membrana, denaturiše proteine i blokira enzime koji seku DNK, dok je etanol zadužen za taloženje DNK, čime ovaj molekul postaje vidljiv.

O Fenomenu

Osnivači dve najmasovnije kulturne i naučno-popularne manifestacije, Festivala nauke i Noći muzeja, pokrenuli su naučni centar Fenomen tokom leta 2017. godine. Svakog meseca pod okriljem odabrane teme – jednog fenomena – najmlađi zaljubljenici u nauku u posebno oformljenim grupama izučavali su elektricitet, boje, energiju i ostale prirodne fenomene uz pomoć Fenomenovog tima predavača i naučnika.


Prva generacija polaznika upisana u septembru uspešno je završila desetomesečnu naučnu avanturu u junu ove godine. Tom prilikom je oko osamdeset polaznika Fenomena predstavilo svoje naučne radove, projekte i eksperimente!

Novi Fenomenov ciklus na kojem će se izučavati deset sasvim novih fenomena, kreće od septembra. Upis novih polaznika je u toku, a sve informacije uz formular za prijavu mogu se pronaći na zvaničnom sajtu Fenomena.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading