TEHNOLOŠKI MOĆNICI: Nećemo da razvijamo smrtonosne robote

Autor: pcpress.rs, Republika

Razonoda

20.07.2018

02:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tehnološki inovatori, uključujući šefa SpaceX-a i Tesle Elona Maska i tri koosnivača Googl-ove podružnice koja se bavi istraživanjem i razvojem veštačke inteligencije DeepMind, potpisali su dogovor kojim se obavezuju da neće razvijati "smrtonosno autonomno oružje". To bi trebalo da znači da neće biti robota s veštačkom inteligencijom koji će istrebiti ljudsku rasu, ali da li je već kasno za nas?

Foto: pixabay.com

Dogovor, koji je poslednji potez od strane međunarodne neoficijalne koalicije istraživača i direktora koji se protive širenju takve tehnologije, upozorava da oružje koje koristi veštačku inteligenciju da bi "naciljalo i eliminisalo metu bez ljudske kontrole" predstavlja moralnu i pragmatičnu opasnost.

Kako navode potpisnici dogovora, u moralnom smislu odluka da se oduzme ljudski život "nikada ne bi trebalo da se poveri mašini". Na pragmatičnom nivou, navodi se da bi širenje takvog oružja bilo "opasan poremećaj za svaku zemlju i pojedinca".

Foto: pixabay.com

Dogovor je objavljen 18. jula ove godine na Međunarodnoj zajedničkoj konferenciji o veštačkoj inteligenciji u Stokholmu, organizovanoj od strane Instituta za budućnost života, čiji je cilj da "ublaži životne rizike" čovečanstva. Institut je prethodno pomogao da se pošalju pisma Ujedinjenim nacijama, pozivajući ih da promisle o stvaranju novih regulacija vezanih za smrtonosno autonomno oružje. Ovakav dogovor je prvi put da su se učesnici pojedinačno obavezali da ne razvijaju takvu tehnologiju.

Već u upotrebi

Pol Šer, vojni analitičar koji je napisao knjigu o budućnosti ratovanja i veštačke inteligencije, rekao je The Verge-u da ovakav dogovor najverovatnije neće imati uticaja na međunarodnu politiku. Šer dalje navodi da je većina vlada već usklađena sa glavnim obećanjem dogovora, odnosno, da pojedinci ne treba da razvijaju veštačku inteligenciju koja će da cilja druge pojedince, i da se veštačka inteligencija već koristi u odbrambene vojničke svrhe.

Ima li šanse da dogovor zaživi?

RepublikaFoto: pixabay.com

Dosadašnji pokušaji sakupljanja podrške za stvaranje međunarodnih regulacija autonomnog oružja pokazali su se kao neuspešni. Potpisnici ugovora su predložili da smrtonosno autonomno oružje bude podložno ograničenjima, sličnim onima koje se stavljaju na hemijsko oružje i nagazne mine.

Sem toga, ističu da bi podsticanje takvih zakona moglo da bude veliki izazov, jer je tehnologija za razvoj oružja veštačke inteligencije već široko proširena. Pored toga, zemlje koje su najviše uključene u razvoj ove tehnologije (SAD i Kina) nemaju podsticaj da ograniče njen razvoj.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading