Senzor otiska prsta koji meri i temperaturu

Autor: pcpress.rs

Razonoda

09.07.2018

00:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Senzori otiska prsta su vrlo popularan način za biometrijsko prepoznavanje korisnika na mobilnim uređajima.

RepublikaFoto: pixabay.com

Međutim, grupa stručnjaka iz Južne Koreje razvila je fleksibilni, prozirni senzor otiska prsta za mobilne uređaje koji će se nalaziti ispod ekrana i koji može da meri i temperaturu, čisto da proveri da li ste pravi čovek.

U članku objavljenom u naučnom časopisu, Nature Communications, u utorak, grupa korejskih istraživača obelodanila je da su razvili fleksibilan, transparentan senzor otisaka prstiju koji se može koristiti za merenje pritiska i temperature. Senzor je rad naučnika iz Samsung Display-UNIST centra na Ulsan nacionalnom institutu za nauku i tehnologiju u Južnoj Koreji.

Kao što objašnjavaju, većina kapacitivnih senzora otiska prsta koji se trenutno koriste u pametnim telefonima su neprozirni, tako da se moraju skrivati ispod okvira, ispod home dugmeta ili na poleđini uređaja. Iako je Apple zaobišao ovaj problem sa FaceID-em, proizvođači pametnih telefona tek treba da puste na tržiste uređaj koji skriva skener za otisak prsta ispod ekrana.

Prema istraživačkom radu, senzor koji je razvio tim "može da se integriše sa svim transparentnim oblicima senzora za pritisak i senzora za merenje temperature kože, kako bi se omogućio detektovanje prsta na ekranu", i koji zadovoljava FBI bezbednosne standarde. Nemojte još uvek očekivati da novi senzor otkrije da imate temperaturu i da vas trese groznica kroz vaš prst – senzor temperature je dizajniran da otkrije temperaturu ljudske kože kako bi se uverio da ne koristite lažnu ruku ili veštački otisak prsta da biste prošli kroz sigurnosne sisteme.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading