EGIPAT OBMANJEN: Da li ima odaje ispod Tutankamonove grobnice?

Autor:

Razonoda

08.05.2018

01:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Egipatske vlasti objavile su rezultate potrage za tajnom odajom u grobnici faraona Tutankamona za koju se ispostavilo da ne postoji, iako su dužnosnici te zemlje ranije tvrdili da su 90 posto sigurni kako se iza zida 3.000 godina stare grobnice nalazi skrivena prostorija.

RepublikaFoto: facebook.com/Discovery Channel UK
Tutankamon

Prema jednoj teoriji, tamo je trebalo da bude grob kraljice Nefretiti, za koju neki veruju da je bila Tutankamonova majka.

Ispostavilo se, međutim, da tajna odaja jednostavno ne postoji.

Potraga za skrivenom prostorijom počela je kad je britanski egiptolog Nikolas Reves pregledajući detaljne snimke grobnice načinjene skenerom, otkrio blede tragove iza zida koji su ličili na obrise vrata.

Međutim, italijanski stručnjaci sa Univerziteta u Torinu su uz pomoć novog radara koji prodire kroz zidove ustanovili da iza zida nema ničega. 

- Mnogi će biti malo razočarani što ništa nismo našli, ali to vam je nauka - izjavio je šef istraživačkog tima Frančesko Porceli.

Egipatski ministar za starine Kaled al Anani izjavio je kako vlasti prihvataju te rezultate.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading